Actualitate

Stoltenberg: Rusia încalcă Tratatul INF

La începutul acestei luni, acuzând Moscova de încălcarea INF, președintele Donald Trump și-a anunțat intenția de a se retrage din acest tratat. Documentul, semnat între SUA și URSS în 1987, interzice părților să dezvolte și să se înarmeze cu rachete lansabile de la sol cu ​​o raza de actiune cuprinsă între 500 și 5.500 kilometri.

Autoritățile ruse au caracterizat drept „șantaj” decizia SUA și au amenințat cu „măsuri de retorsiune de natură militară”.

La începutul lunii octombrie, ambasadorul SUA la NATO, Kay Bailey-Hutchinson, a avertizat că Pentagonul va neutraliza în mod preemptiv armele rusești dezvoltate cu încălcarea prevederilor INF.

Anul trecut, administrația americană a raportat că SUA vor dezvolta propriile sisteme de rachete cu lansare de la sol, dacă Rusia nu va înceta încălcările tratatului menționat. Mai târziu, s-a anuntat despre alocarea de fonduri pentru a dezvolta acest tip de arme.

În septembrie, publicația Breaking Defense, citând surse din cadrul Departamentului Apărării al SUA, a scris că Pentagonul a dezvoltat pentru prima dată de la prăbușirea URSS un sistem de rachete cu lansare de la sol cu o raza de actiune de 1.600 kilometri. S-a remarcat faptul că sistemul este conceput pentru a învinge apărarea antiracheta a Rusiei și pentru distrugerea centrelor de comandă fortificate.

http://www.paginaderusia.ro/

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *