Externe

Stratfor – Decaderea geopolitica a Israelului

 George Friedman se arata de acord cu afirmatia ministrului adjunct al afacerilor externe israelian, care a considerat misiunea umanitara drept o incercare de a provoca Israelul. "Misiune a fost gandita sa demonstreze ca israelienii sunt brutali si nerezonabili. S-a sperat ca Israelul va fi provocat sa treaca la actiuni extreme, care sa il indeparteze si mai mult de comunitatea globala, si ca se va obtine o scindare inte Israel si Statele Unite. Cei care au planificat operatiunea au sperat de asemenea in declansarea unei crizei politice interne in Israel", comenteaza Friedman.

Analistul american spune ca un raspuns logic al Israelului ar fi fost sa nu cada in capcana provocarii si a consecintelor politice pe care ONG-ul turc spera sa le obtina. Si totusi, in locul acestei reactii, Israelul a decis sa utilizeze forta – mecanismul de gandire pare sa fi fost faptul ca orice cedare ar fi demonstrat slabiciune si ar fi incurajatalte actiuni similare ale unor flotile care sa fi fortat intrarea in Gaza. Astfel, interceptarea violenta a navelor turce a fost considerata o mai buna strategie, indiferent de consecintele politice. Asa ca israelienii au muscat momeala si au fost provocati, spune Friedman.

Dupa o analiza succinta a reactiilor statelor occidentale – SUA si din Europa – analistul Stratfor sustine ca Israelul se afla intr-o decadere geopolitica. Flotila turca si-a atins ambele obiective: acela de a provoca o ruptura intre Israel si guvernele occidentale, si probabil pe acela de a crea o ciza politica interna, intre cei care cred ca izolarea Gazei de catre Israel e periculoasa si cei care sustin ca e periculos sa devii conciliant, pentru ca orice semn de slabiciune este defavorabil Israelului.

Decaderea geopolitica a Israelului

Este absolut vital pentru Israel sa reuseasca sa portretizeze flotila drept un complot extremist, intrucat imaginea creata Israelului ii afecteaza puternic interesele politice, in conditiile in care este deja destul de izolat international si sufera presiuni puternice in relatiia sa cu Europa si SUA, sustine Friedman. iar Israelul nu isi permite izolarea.

Opinia publica occidentala nu are cum sa vada in Israel o victima, considera analistul, asa ca este foarte probabil ca publicul din tarile vestice sa spuna ca Israelul trebuia sa permita accesul vaselor in Gaza pentru a descarca ajutoarele umanitare, in loc sa provoace varsare de sange. Vor exista probabil si inflamari, parti care vor sustine ca, de fapt, Israelul prefera sa provoace varsare de sange in locul unor solutii rezonabile. Si daca opinia generala va fi contra israelului, liderii politici occidentali – foarte sensibili la ceea ce crede publicul lor – o vor adopta. De altfel, s-a vazut in reactiile exprimate inca de luni ca preponderent – in ciuda unor exprimari diplomatice sau pozitii intiale – cancelariile occidentale au considerat disproportionat raspunsul Tel Avivului. 

Mai mult, incidentul a dinamitat relatia Israelului cu Turcia, un aliat istoric al Israelului in lumea musulmana, cu o lunga cooperare militara. "Guvernul turc a vrut, fara indoiala, sa se departeze de aceasta relatie, dar s-a confruntatcu opozitia armatei turce. Acum Israelul face ca aceasta ruptura sa aiba loc foarte usor si este intr-adevar necesara Ankarei", comenteaza Stratfor.

Opinia publica ar putea duce la o redefinire a relatiilor SUA-Israel intr-un mod dezavantajos pentru Tel Aviv.

Daca evolutia internationala e aproape previzibila, se pune intrebarea daca intern vor exista consecinte. In Israel sunt la putere cei care cred ca e preferabila izolarea internationala decat o pozitie concilianta fata de palestinieni. Daca acest guvern va supravietui, Israelul va fi blocat intr-o pozitie care ii ofera libertate de actiune, dar izolare internationala. Daca guvernul nu rezista, atunci va urma o perioada de incertitudine politica. Asa ca scopul misiunii umanitare a fost atins, iar Israelul este rapus de propriul pumn, spune Friedman.

Ce vor face arabii?

Stratfor sustine ca Hezbollah, Hamas si Fatah se afla prinse intr-o dezbatere cum sa reactioneze la evenimentele de luni, insa e foarte probabil ca nu prin violenta, din moment ce vor in continuare sa mentina o atentie negativa asupra Israelului decat sa riste sa fie condamnati de opinia publica pentru retaliere violenta.

Asa ca reactia lor va fi probabil organizarea unor manifestatii de amploare, atat in Fasia gaza, cat si in capitale occidentale, in fata sediilor ambasadelor Israelului. Totusi, Stratfor nu exclude reactiile violente ale unor elemente izolate sau fractiuni.

Sursa: Hotnews

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *