Actualitate

Studenti, bani si sobolani

Mai multi elevi de la Colegiul tehnologic din capitala ne-au invitat in ospetie la caminele institutiei ca sa ne convingem pe viu daca merita sau nu merita sa traiasca in conditiile pe care le suporta… contra plata. Desi caminele au aproape o jumatate de secol, administratia sustine ca nu au fost reparate niciodata capital. In unul din acestea rozatoarele misuna prin odai, lipsesc prizele si intrerupatoarele, intr-o camera este cazuta tencuiala, iar balustradele balcoanelor sunt putrede.

„Ni s-a spus ca o sa avem baie, conditii bune de trai pentru a putea invata”, ma intampina cu raspunsul pregatit un elev de la specialitatea Masini si aparate electrice de uz casnic. Afland ca sunt de la TIMPUL si ca ma interesez de conditiile lor de trai, s-au apropiat si alti elevi. Adrian Curpas, din nr. 1, imi spune ca i-a picat fata cand a vazut in ce stare este caminul in care a fost repartizat. „Nu avem prize in camera, dusul nu lucreaza, chiar daca ne promit de un an de zile ca in curand va fi deschis”, se destainuieste eleva Eugenia.

Pe de alta parte, administratorul cu probleme gospodaresti al colegiului, Sergiu Babii, invinovateste elevii pentru dezastrul din camin, insa recunoaste ca „prizele au fost scoase pentru ca instalatia electrica este foarte veche si ca exista un caiet in care elevii pot semnala neregulile cu instalatiile electrice si mobilierul defect din camera”. Referitor la camera de baie, dl Babii ne spune ca „aceasta a fost inchisa acum doua saptamani din cauza unei tevi deteriorate”. Ludmila Cube, directoarea colegiului, precizeaza ca situatia este asa cum este deoarece „nu sunt surse financiare suficiente si chiar daca elevii platesc 1500 de lei, asta inseamna circa 40% din costul caminului. Ar trebui perceputi 5000 de lei pentru a putea acoperi cheltuielile”.

Elevii sunt nemultumiti si de faptul ca in camin se stinge lumina si ca exista o multime de soareci. „Nu putem lasa nimic pe masa deoarece cand ne intoarcem de la ore absolut totul miroase a soarece”, spune Valentin Prohomciuc. Directoarea institutiei ne raspunde ca elevii sunt obraznici, „ei sunt la varsta pubertatii cand au nevoie de opt ore de somn, in plus, daca vor sa se pregateasca pentru ore, au sala de lectura unde este lumina non-stop”. Administratorul completeaza: „Se face deratizare de doua ori pe an, dar noi nu putem sa alergam dupa fiecare soarece din camin”.

Administratia colegiului sustine ca cheltuieste anual circa 50 de mii de lei pentru reparatia fiecarui camin in parte, insa renovarea nu tine mai mult de cateva saptamani. Si din nou sunt invitati muncitorii care sa carpeasca pe ici pe acolo ceea ce au reparat in vara si a distrus nu se stie cine. Astfel se creeaza un cerc vicios: elevii arata la mizerie, administratia arata la elevi, constructorii au de lucru, iar soarecii au un loc de trai stabil. Iar daca dusul nu functioneaza de „doua saptamani” doar din cauza unei tevi sparte, am vrea totusi sa aflam de la administratia Colegiului tehnologic unde si cat de des se spala elevii pe care-i are in grija? Mai ales cu gripa asta.

P.S. Numele elevilor au fost modificate la rugamintea lor, deoarece spun ca ar putea avea probleme cu administratia colegiului.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *