Timpul.md

Actualitate 2 Iunie 2020 | 12:40

STUDIU / 20% din populația Sucevei a fost IMUNIZATĂ NATURAL pentru COVID 19

 

Sistemul Medical MedLife, liderul pietei de servicii medicale din Romania, anunta finalizarea celui de-al doilea studiu privind imunizarea naturala a populatiei pentru COVID 19, de data aceasta cercetarea fiind concentrata asupra municipiului Suceava, cel mai mare focar de infectie pentru noul coronavirus din Romania. Principalul obiectiv al studiului, menit sa sustina eforturile autoritatilor, a fost masurarea ratei de imunizare la noul coronavirus si, implicit, masurarea riscului de infectare, ca urmare a relaxarii restrictiilor anuntate de catre autoritati.

Rezultatele finale arata ca, rata de imunizare fata de SARS CoV 2 in randul sucevenilor este de 20%, respectiv aproximativ 16.500 de persoane au dezvoltat anticorpi specifici.
Proportia persoanelor care au fost imunizate variaza semnificativ de la o categorie de varsta la alta. Cele mai expuse au fost persoanele cu varsta cuprinsa intre 45 si 54 de ani, in randul carora testele de laborator au indicat prezenta anticorpilor pentru 29% dintre acestea. La polul opus se regasesc tinerii cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani pentru care nivelul de imunizare naturala este de 3 ori mai mic.

In ceea ce priveste rata de infectare, studiul arata ca din cei 512 suceveni testati 3,7% au fost confirmati pozitiv pentru noul coronavirus, acestia fiind comunicati catre DSP conform protocoalelor in vigoare. Raportat la numarul de locuitori de peste 25 de ani din municipiul Suceava acest procent indica faptul ca la acest moment peste 3000 de locuitori din Suceava sunt purtatori ai virusului. Totodata, datele studiului evidentiaza ca toate persoanele testate al caror test RT-PCR a fost pozitiv nu manifestau niciun simptom la momentul testarii. Potrivit reprezentantior MedLife, rezultatul este interesant deoarece arata un tablou clinic mult diferit fata de cel descris in studiile publicate in prima luna a pandemiei.

“Am mers in epicentrul epidemiei din Romania, Suceava, care conduce de departe topul cu cel mai mare numar de imbolnaviri, atat in valoare absoluta, cat si la mia de locuitori. Conform rezultatelor studiului aproape 4%, respectiv peste 3000 de locuitori ai municipiului Suceava ar putea fi purtatori ai virusului. Totusi, este de remarcat faptul ca, marea majoritate a celor cu PCR pozitiv aveau un titru relevant de anticorpi deci este posibil sa fi avut doar urme de ARN ale virusului si sa nu mai fie contagiosi. O alta concluzie surprinzatoare, tinand cont de faptul ca probabil in conformitate cu anticorpii dobanditi cca 16.500 suceveni au trecut prin boala si ca in Suceava au fost inregistrate pana in acest moment doar aprox. 200 de decese cauzate de COVID 19, cel mai probabil, la nivel de judet, rata de mortalitate este mult mai mica fata de cea estimata, respectiv sub 1% sau chiar intre 0,3-0.5% . O astfel de afirmatie se poate face tinand cont ca numarul de decese se refera la judetul Suceava, cu aproximativ 600.000 locuitori, iar studiul evidentiaza doar persoanele care s-au infectat cu Sars CoV 2 in municipiul Suceava, care are o populatie de cca 100.000 locuitori. Pe de alta parte, se impune a fi mentionat ca toti cei care au avut rezultate pozitive la virusul Sars-Cov 2 erau asimptomatici. Aceast fapt sugereaza ca numarul oficial de cazuri de infectare este mai mare decat cel estimat, fapt posibil valabil si pentru alte tari din Europa. O asemenea situatie subliniaza inca o data importanta respectarii masurilor de protectie si mentinerii distantarii sociale chiar daca aparent suntem sanatosi” a spus Mihai Marcu, Presedinte si CEO MedLife Group.

In conformitate cu datele publicate la nivel international, pacientii asimptomatici, depistati la screening cu IgG anti-SARS CoV 2 pozitiv si RT PCR pozitiv din exudatul nazal si faringian, foarte probabil, nu mai prezinta risc infectios pentru contacti. Dinamica RT PCR si a anticorpilor de tip IgG arata o scadere semnificativa a incarcaturii virale dupa primele 7 zile de la debutul bolii, iar anticorpii de tip IgG apar dupa ziua 14, ceea ce se asociaza cu scaderea riscului de contagiozitate. Potrivit datelor publicate de autorii din Coreea de Sud, un test RT PCR pozitiv dupa declararea starii de vindecat prin doua teste negative, reprezinta mai degraba material genetic rezidual in celulele epiteliale din nazofaringe si mai putin virus replicativ.

Studiul MedLife s-a derulat in perioada 18 – 28 mai 2020, pe un esantion de 512 persoane, in randul populatiei municipiului Suceava cu varsta de peste 25 de ani. Demersul de cercetare a fost efectuat pentru a determina gradul de imunizare naturala a populatiei pentru COVID 19 odata cu dezvoltarea anticorpilor IgG si nivelul de infectate cu noul coronavirus.

Pentru acest studiu au fost folosite doua metode de testare: metoda moleculara RT- PCR considerata gold standard pentru detectarea virusului Sars CoV 2 si testarea serologica prin metoda Chemiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor de tip IgG.

“Avand o privire de ansamblu ca urmare a derularii studiului, credem ca situatia din Suceava este relevanta si ca masurile de izolare au fost binevenite. Daca este sa ne raportam la rezultatele primului nostru studiu, derulat la nivel national si care indica faptul ca sub 2% dintre romani aveau anticorpi in urma cu cateva saptamani, era firesc sa se recurga la izolarea focarelor. Mai mult, atat rezulatele primului studiu cat si rezultatele celui de al doilea ne arata ca populatia Romaniei este mai rezistenta la virus decat s-a estimat initial, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renuntam la masurile de protectie si cele de distantare sociala. Consideram ca toate indicatiile Ministerului Sanatatii trebuie urmate in continuare cu atentie deoarece exista inca un numar insemnat de pacienti asimptomatici care pot raspandi boala. Este necesar sa protejam in special persoanele in varsta si cele care au afectiuni medicale care, asociate infectiei cu Sars CoV 2, pot avea consecinte foarte grave” a spus Mihai Marcu.

“Pe de alta parte, in calitate de companie listata la BVB credem ca trebuie sa porneasca si economia. Respectand regulile impuse de autoritati si protectia persoanelor cu riscuri asociate, viata poate si trebuie sa mearga mai departe, iar economia sa isi reia cursul normal. In continuare, masurile de relaxare trebuie sa tina cont de un mix al noilor cazuri identificate, de evolutia cazurilor grave si de opinia infectionistilor din prima linie. De altfel, in cursul zilei de ieri am anuntat deja Ministerul Sanatatii despre rezultatele acestui studiu in speranta ca ar putea fi util pentru calibrarea masurilor de protectie a populatiei” a mai spus Mihai Marcu.

Studiul din Suceava a fost realizat exclusiv din initiativa civica si cu resurse financiare si umane proprii MedLife, avand suportul operational al Centrului Medical Dorna din Suceava.

“In plina pandemie, intr-un moment in care toate tarile si-au inchis granitele, credem ca este important ca firmele medicale romanesti sa colaboreze pentru a face studii medicale locale care pot proteja populatia si informa in timp real autoritatile pentru ca acestea sa aiba acces la cele mai noi infomatii stiintifice si medicale si a implementa cele mai bune solutii sociale si economice”, a mai declarat Mihai Marcu, Presedinte si CEO MedLife Group.

Mai multe detalii despre context, esantionare metodologie, rezultate si concluzii privind studiul de la Suceava puteti vedea accesand acest link:

Studiu MedLife Covid-19 - Suceava
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus