Moldova

Sturza, despre cum l-a cunoscut pe Putin: „Who is Mr. Putin?”

„ To do List” sau „Who is Mr. Putin?”

Zilele acestea, presa internațională a mediatizat pe larg un interviu al Președintelui Lituaniei, Dalia Grybauskaite, care face referire la o întâlnire avută în anul 2010 cu Vladimir Putin. Doamna președintă a rămas șocată când i s-a înmânat din partea presedintelui rus o listă de acțiuni care urmau a fi îndeplinite de către Lituania pentru ca această țară să poată spera la relații „bune” cu Rusia.

Trebuie să recunoaștem că asemenea liste sunt o practică comună în relațiile celui „mare” cu cel „mic”. Doar că rușii o fac cu mult tupeu, rămânând în tiparele Conferinței de la Ialta, cu repartizarea sferelor de influență și înțelesul specific al „interesului național”, moștenit din sec. al XIX-lea.
Prima mea interacțiune (dintre puținele!) cu Vladimir Putin a avut loc în vara anului 1999, la summitul CSI de la Ialta, Crimeea. Proaspăt numit în funcția de prim-ministru, acesta părea extrem de timid, rezervat la vorbe și în acțiuni. Avea un profil șters, mersul agale și ochii ațintiți în pământ… Pe teme economice apela mereu la ajutorul ministrului Finanțelor, Mihail Kasianov, aparent un confident, la începuturi. Acesta din urmă se comporta cu multă aroganță, afișându-și superioritatea.

După partea formală, lipsită de prea mult conținut, ne-am retras la o vilă de protocol pentru o cină „intimă”. În mod tradițional, problemele se discutau și se rezolvau la un „pahar de vorbă”, o veche tradiție rusească. Ca să vezi, vodca e un bun sfetnic!

Colegii premieri au început să-l bombardeze pe Putin cu diferite solicitări. Dânsul asculta în tăcere, fără prea multe reacții și emoții. O mască și nimic mai mult… ca la un moment dat să zică: „În comparație cu Boris Nicolaevici (Elțin), eu nu am complexul „frate mai mare, frate mai mic". Eu sunt fratele vostru mai mare! Și dacă doriți ceva de la Rusia, luați în calcul interesele ei".

Toți au înghițit în sec… Se începea „era Putin”, care a marcat profund și extrem de controversat lumea. La început, toți căutau cu disperare răspunsul la întrebarea: „Who is Mr. Putin?".

Au găsit-o? Nu cred…Pentru istorie, un studiu de caz, pentru omenire, o suferinta!

P.S. Boris Elțin repeta mereu: „Rusia nu este fratele mai mare. Toți suntem egali”, a scris Sturza pe o rețea socială. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *