Timpul.md

Actualitate 9 Septembrie 2019 | 14:42

Sturza o sfătuiește pe Maia Sandu să NU accepte oferta „OTRĂVITĂ” a lui Dodon/Putin: „Plătim 240 de dolari… Cică Putin a promis că nu va majora prețul la gaze. Cum să-l majoreze, dacă prețul prognozat este de maximum 180 USD?!”

Ex-premierul Ion Sturza consideră exagerat prețul la gazele rusești, pe care l-a negociat președintele Igor Dodon cu omologul său rus, Vladimir Putin. Acceptarea ofertei propuse de ruși nu ar fi decât „un laț” în gâtul consumatorilor din R. Moldova.

„Gazul otrăvit sau de ce nu poate fi acceptată oferta Dodon/Putin. Acum vreo zece ani, puteai să vezi o coadă lungă de șefi de stat, prim-miniștri, miniștri și simpli vagabonzi care dădeau târcoale dacă nu Kremlinului, atunci „Gazprom”-ului să „cumpere gaz”. Acum nu mai vezi pe nimeni, nici măcar pe Lukașenko. Doar Dodon al nostru, flăcău subit devenit tare harnic. Ce s-a întâmplat? S-a schimbat dramatic piața de gaz. Revoluția gazelor de șist în SUA, tehnologiile LNG, noile descoperiri, reducerea dramatică a costurilor și multe altele. În ultima perioadă, prețurile la gazul natural s-au prăbușit, atingând în iunie un minim istoric de 112,4 USD pe mia de metri cubi (TTF)”, explică Sturza.

Potrivit lui, prețurile la gaze nu pot depăși suma de 180 de dolari pentru mia de metri cubi. „Se așteaptă ca acest preț în anii următori să nu fie depășit. În trecut, „Gazprom” impunea o formulă extrem de sofisticată de calculare a prețului, dependentă și de prețul la țiței. Evident, în favoarea sa. Acum, toți consumatorii o evită. Trecând la preturile spot sau cel puțin la ceva combinat. Dovadă e că „Gazprom”-ul vinde pe Spot mai mult de jumătate din volumul total. Ce fac moldovenii? Cu capul în laț și cu „spasibo” pe buze! Astăzi, prețul mediu al gazului importat din Rusia este de aproximativ 240 USD. Cică, Putin a promis că nu-l va majora. Cum să-l majoreze, dacă prețul prognozat este de maximum 180 USD?”, întreabă fostul premier.

Sursa citată crede că moldovenii, prin intermediul lui Dodon, nu fac altceva decât să „pupe mâna tăticului” Putin. „Și o pupă... Doamna Maia Sandu a declarat că tema gazului și, respectiv, prețurile prin partajare au revenit partenerului de coaliție Dodon. Dacă sincer, nu e treaba președintelui aprovizionarea cu gaze. E responsabilitatea Guvernului. În plus, după cum se vede, e și periculos. Puneți-l la treabă pe ministrul Economiei. Și nu doar să-i ducă geanta lui Dodon și să-i facă pocloane lui Kozak... Da, și asta cu depozitul subteran de gaze în Moldova. E o gogoașă cât Casa Guvernului! Nici nu merită măcar comentată. Mai realist ar fi să-l trimitem pe „autorul" ideii pe Lună”, a conchis Sturza.

https://www.ziarulnational.md/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus