Timpul.md

Actualitate 14 Aprilie 2018 | 11:03

SUA ar avea dovezi cum că guvernul sirian ar fi în spatele atacului chimic de la Duma

Statele Unite ale Americii susţin că au dovezi că atacul cu armă chimică, care a avut loc sâmbăta trecută, aproape de Damasc, a fost pus la cale de guvernul sirian. Declaraţiile Moscovei, conform cărora atacul ar fi fost înscenat de către serviciile secrete britanice, ca pretext pentru o ofensivă mai dură la adresa regimului sirian, sunt contrazise de surse din serviciile secrete americane, precum şi britanice.  

Dacă joi James Mattis, secretarul Ministerului Apărării declara că SUA încă investighează şi analizează dovezi, vineri, atât Casa Albă, cât şi Departamentul de Stat au anunţat că regimul de la Damasc este, cel mai probabil, vinovat de atacul cu gaz din Duma.

Marea Britanie şi Franţa susţin în baza propriilor investigaţii că toate dovezile arată înspre regimul sirian, relatează The Guardian. Aflate într-o dispută diplomatică continuă, Rusia şi Regatul Unit îşi aduc acuze reciproce, în ceea ce priveşte implicarea în atacul chimic din Duma, Siria.

Ambele părţi susţin că ar exista probe clare ce implică imixtiunea lor în acest incident major. La acest moment, Rusia, alături de forţele siriene ale lui Bashar-al-Assad, deţine controlul asupra regiunii Duma.

Joi, în urma unei conversaţii telefonice, preşedintele american Donald Trump şi premierul britanic Theresa May au convenit că „ trebuie să existe un răspuns la folosirea armelor chimice”, însă a existat o întârziere de partea americană, ce pare a avea drept cauză o neînţelegere între Casa Albă şi Jim Mattis, Secretarul de Stat al Apărării SUA.

Ezitarea de la Washington i-a oferit şansa preşedintelui turc Erdogan de a se consulta cu Vladimir Putin, în vederea unui compromis la această criză. Scopul ar fi evitarea unui atac militar şi, totodată cooperarea cu statele vestice şi încetarea sprijinului acordat lui Assad.

Odată cu eforturile diplomatice, însă, au fost continuate, în paralel, şi planurile militare. Armata britanică vrea să îndrepte un eventual atac militar către presupusele depozite de arme chimice ale Siriei.

Acelaşi plan se pare că l-ar avea şi Franţa, un purtător de cuvânt al Ministerului Aparării de la Paris susţinând că forţele ruse nu vor fi ţinte.

Hamish de Breton-Gordon, expert în arme chimice, spune că „Cea mai bună metodă de a distruge armele chimice este de a fi aruncate în aer.”

Sursa: Adevarul.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus