Internațional

SUA au numit primul ambasador în Belarus după peste zece ani

Preşedintele Donald Trump a făcut apel la diplomata Julie Fisher, însărcinată cu afacerile europene la Departamentul de Stat şi care a lucrat la ambasada de la Moscova, a informat executivul american într-un comunicat.

Numirea lui Julie Fisher va trebui confirmată de Senat, care şi-a suspendat şedinţele în plen până la 4 mai din cauza pandemiei de COVID-19, dar se reuneşte la trei zile în scurte şedinţe "pro forma", la care sunt prezenţi doar câţiva senatori.

În 2008, Aleksandr Lukaşenko, preşedintele acestei ţări cu 8 milioane de locuitori, l-a concediat pe ambasadorul american în post pentru a protesta faţă de sancţiunile impuse contra lui de administraţia Bush. Aceste sancţiuni au venit ca represalii împotriva unor alegeri considerate necorespunzătoare legii şi represiunii manifestanţilor.

În semn de încălzire a relaţiilor, secretarul de stat Mike Pompeo s-a întâlnit cu Lukaşenko în februarie la Minsk, prima vizită a unui diplomat american de rang înalt din 1994.

Subliniind că Statele Unite nu încearcă să îndepărteze Belarus de Moscova, Mike Pompeo a declarat că SUA doresc să ajute această ţară, frecvent descrisă ca ultima dictatură europeană, să fie "suverană".

AGERPRES
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *