Actualitate

SUA pregătesc cel mai amplu exerciţiu în Europa de la Războiul Rece

Echipamentele vor începe să ajungă în Europa în februarie, iar exercițiile vor avea loc în aprilie și mai. Exercițiile militare vor avea loc în 10 țări diferite, dar acțiunea principală se va petrece în Germania și Polonia, a spus EUCOM. „Pregătirea nu înseamnă doar a avea forțele și capacitățile potrivite pe tot cuprinsul teatrelor, ci înseamnă să ne exersăm capacitatea de a primi și integra rapid forțele cu ale noastre și cu cele ale aliaților și partenerilor noștri”, a declarat generalul Christopher Cavoli, comandantul armatei americane în Europa. „Această abilitate este esențială pentru proiectarea forței, la un moment dat”.

În timpul Războiului Rece, exercițiile masive care s-au concentrat pe aducerea rapidă a unui număr mare de trupe în Europa au fost o parte esențială a pregătirii pentru un potențial război cu Uniunea Sovietică. Cunoscute sub numele de Reforger sau exerciţii de întoarcere a forțelor în Germania, exercițiile au reprezentat o amprentă militară care a făcut ca logistica de luptă să fie o a doua natură pentru trupele dislocate în Europa. Dar abilitățile necesare pentru mișcări de forțe atât de mari s-au stins încet, deoarece riscul de conflict pe scară largă în Europa s-a diminuat după prăbușirea Uniunii Sovietice. În timp ce preocupările militare americane s-au orientat către războaiele din Orientul Mijlociu, în ultimele două decenii, intervenția Rusiei din 2014 în Ucraina a obligat Pentagonul să se reorienteze asupra apărării Europei și a modalităţilor de a transfera trupele americane peste un ocean în situaţii de criză. „O mulțime dintre acele abilități pe care unitățile urmează să le practice, de încărcare pentru a merge într-un alt teatru, s-au atrofiat”, a spus generalul Jeffrey Kramer, care este responsabil de programele de exerciții ale EUCOM. Cu Defender, „veţi avea partea mai bună a unei divizii grele mutând toate echipamentele și tot personalul, ceea ce este extraordinar la nivel tactic”.

Defender Europe-20 va fi punctul culminant al unui efort de cinci ani al EUCOM de a se reinventa, transformându-se dintr-o organizație concentrată pe construirea relațiilor pe timp de pace, într-una capabilă să comande într-un conflict. În cadrul efortului depus, EUCOM a încercat să-și facă mai complicate și mai realiste exercițiile. De asemenea, va fi cea mai mare piesă din seria de jocuri de război 2020 a EUCOM, cu 10 exerciții majore incluse în nordul Europei. „La nivel strategic, arătăm determinare oricărui adversar”, a spus Kramer. Armata va trimite o brigadă de pompieri și o brigadă de susținere, împreună cu trei brigăzi blindate și un sediu de divizie în Europa, pentru exercițiu. Vor participa elemente ale Forțelor Aeriene ale SUA și ale Corpului puşcaşilor marini, precum și trupe din alte 18 țări, a informat EUCOM.

Exercițiul va implica 14 porturi aeriene și maritime din opt țări europene: Belgia, Estonia, Georgia, Germania, Letonia, Lituania, Olanda și Polonia. Extinderea accesului militar în porturile europene a fost un punct focal pentru logisticienii Armatei în ultimii ani. Soldații vor veni din patru divizii ale armatei americane și trei corpuri împreună cu numeroase unități de gardă și rezervă, a declarat EUCOM. „Desfășurarea unei pregătiri dure, realiste, alături de aliații și partenerii noștri din Europa” este necesară pentru a lupta eficient împreună și a „descuraja amenințările potențiale”, a spus Cavoli. Defender 20 și activitățile conexe vor costa aproximativ 340 de milioane de dolari, a spus EUCOM. „Este probabil cel mai mare exerciţiu de la Reforger încoace”, a spus Kramer. „Sunt multe piese în mișcare”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *