Timpul.md

Actualitate 4 Martie 2020 | 06:57

SUA: Super Tuesday, rezultate parțiale: Joe Biden câștigă în cinci state, Bernie Sanders în două

Primele estimări arată că Joe Biden a câștigat alegerile pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat la funcţia de preşedinte în cinci mari state, în timp ce contracandidatul Bernie Sanders a cîștigat două state, în „super-marțea” în care 14 state votează, anunță Reuters.

Edison Research și principalele rețele de televiziune l-au declarat pe Biden câștigător în Virginia, Carolina de Nord, Tennessee și Alabama, iar Fox News a anunțat că Biden va câștiga și Oklahoma, citează Mediafax.

Sanders cîștigă în statul Vermont, Fox News estimând că va câștiga și Colorado. Rezultatele timpurii au arătat că Biden și Sanders s-au luptat pentru locul fruntaș și în Texas, Maine, Massachusetts, Minnesota și Arkansas. Biden, vicepreședintele lui Barack Obama, a înregistrat un avânt după ce a cîștigat sâmbătă în Carolina de Sud. Michael Bloomberg, fostul primar miliardar din New York, pare să fi câștigat în Insulele Samoa americane.

Biden se bucură de sprijinul puternic al unei largi coaliții de alegători, inclusiv femei și bărbați, albi și negri, cu sau fără studii universitare și al celor care se considerau liberali sau moderați. Partidul Democrat organizează alegeri în Alabama, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia şi în Insulele Samoa americane.

"Super-marţea" alegerilor reprezintă cea mai mare miză în eforturile pentru obţinerea numărului de 1.991 de delegaţi, necesar pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din noiembrie. În total, marţi sunt alocate voturile a 1.357 de delegaţi. Principalii concurenţi sunt senatorul Bernie Sanders şi fostul vicepreşedinte Joseph Biden. În cursa electorală sunt şi Elizabeth Warren, Michael Bloomberg şi Tulsi Gabbard.

Pete Buttigieg, primarul orăşelului South Bend (Indiana), a anunţat duminică suspendarea campaniei electorale. La rândul său, senatoarea Amy Klobuchar a anunţat luni retragerea din cursa electorală şi susţinerea pentru Joseph Biden. În urma voturilor, candidatul Partidului Democrat care îl va înfrunta pe preşedintele Donald Trump în scrutinul prezidenţial va fi desemnat în iulie.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus