Ultima oră

Subtextul consta in lipsa subtextului

Saptamana trecuta, redactia a primit o scrisoare de la directorul Colegiului de Ecologie, Dumitru Danu, care se revolta in legatura cu publicarea materialului „Cate o mie de lei pentru „Fundatia” directorului?!” (TIMPUL, 30 octombrie 2009). „Care este subtextul?” – aceasta-i intrebarea fundamentala pe care dl Danu ne-o adreseaza. Scrierea dumisale se vrea a fi o replica pe care am fost predispusi sa o publicam integral dar, spre marele nostru regret, directorul debiteaza niste neadevaruri. Citam: „Ion Surdu, in mod constient, a schimonosit toata informatia si mi-a stirbit din imaginea mea ca conducator al acestei institutii de invatamant…”.

Eu zic sa pornim impreuna pe urmele „subtextului”. „Mentionez ca fundatia „Moldova Ecologica” a fost fondata si inregistrata la Ministerul Justitiei in anul 2007 si nu acum in pripa, dupa cum afirma autorul (sublinierile ne apartin – n.r.)”, scrie Dumitru Danu. In continuare, conducatorul Colegiului de Ecologie din Chisinau afirma ca „aceste incasari (o mie de lei pentru fundatie – n.n.) au avut un caracter benevol si nu unul amenintator, asa cum afirma autorul articolului”.

Nu vom abuza de comentarii, ci vom spune doar atat: am recitit de cateva ori si cu mare atentie textul jurnalistic, dar n-am gasit in nicio fraza cuvintele „in pripa” si n-am sesizat caractere „amenintatoare”. In plus, acuzatiile aduse directorului D. Danu nu vin din partea „autorului articolului”, ci din partea parintilor si a elevilor care studiaza la aceasta institutie de invatamant, iar noi nu am facut altceva decat sa-i solicitam dlui Danu un raspuns la invinuirile care i se aduc.

In continuarea scrisorii cu pretentie de replica, D. Danu ne acuza de pacate pe care noi nu le-am comis nici cu gandul, nici cu fapta. Cica „autorul articolului dl. Ion Surdu (adica subsemnatul!) a avut o alta rugaminte la mine: de a nu porni procesul judiciar impotriva dnei A. Berzan, care a acaparat 100 m.p. si pe care le-a privatizat nelegitim in caminul Colegiului. A mai rugat sa le conectez la retelele energetice de la care au fost deconectati din motivul neachitarii serviciilor”. Grava acuzatie, dle D. Danu. Dar fara probe. Poate trecem impreuna testul la poligraf? Dumneavoastra sa fiti intrebat despre banii fundatiei, iar eu despre ceea ce imi imputati.

Si inca ceva, trebuie sa stiti ca eu, ca jurnalist, a trebuit sa stau de vorba nu doar cu dumneavoastra, dar si cu alte persoane din liceu, inclusiv cu studenti, pentru a verifica faptele expuse in scrisoare. De asemenea, nu inteleg reprosul dumneavoastra, precum ca am discutat cu dna Berzan sau ca nu v-am nominalizat elevii cu care am dialogat… In general, se creeaza impresia, dle director, ca incercati sa fugiti de la subtextul cu banii luati „benevol” de la copii la cel care v-ar conveni dumneavoastra – despre pescuitul in apele tulburi.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *