Actualitate

Summit de succes Trump – Kim. Kim Jong-Un a promis că renunţă la armele nucleare

Trump l-a numit pe Kim Jong Un un “lider grozav”, şi la rândul lui a fost lăudat de dictatorul nord-coreean pentru curajul de a iniţia întâlnirea. Ambii au vorbit despre un summit mult mai reuşit ca primul. Asta deşi Coreea de Nord nu pare gata să renunţe la arsenalul nuclear. Din contră, în ultimele luni, Phenianul şi-a mărit o bază pentru testarea rachetelor balistice, cu rază lungă de acţiune.

Donald Trump l-a tratat pe Kim Jong Un ca pe un vechi prieten. A avut grijă să nu exagereze cu strângerea de mână, a zâmbit larg şi l-a bătut de mai multe ori pe spate pe omul căruia, pe vremuri, îi spunea “piticania rachetă”.

“Avem o relaţie grozavă. Cred că discuţiile vor fi de mare succes”, a spus Trump.

Înaintea întâlnirii între patru ochi, cei doi lideri le-au dezvăluit jurnaliştilor ce aşteptări au.

Kim Jong Un: “Au trecut fix 261 de zile de când ne-am întâlnit ultima dată în Singapore. Au fost unele neînţelegeri şi încă există ostilitate. Dar azi, stăm iar unul lângă celălalt, iar asta ne dă speranţă că această întâlnire va avea succes şi eu voi face ce pot ca asta să se întâmple.”

Preşedintele american i-a prezis Coreei de Nord un viitor strălucit, dacă renunţă la arsenalul nuclear. “Cred că ţara dumneavoastră are un potenţial economic extraordinar. Incredibil, nelimitat. Şi mai cred că vă aşteaptă un viitor extraordinar. Sunteţi un lider grozav.”

Trump şi Kim au participat apoi la o cină de lucru, unde li s-au alăturat secretarul de stat american şi ministrul de externe nord-coreean.

Analiştii nu împărtăşesc optimismul preşedintelui, părerea generală fiind că dictatorul nord-coreen nu e de încredere şi nu va renunţa pentru nimic la arsenalul nuclear. Totuşi, Trump pare gata să se mulţumească cu noi angajamente pentru denuclearizare şi oprirea testelor nucleare. În schimb, ar fi gata să îmblânzească sancţiunile economice impuse Coreei de Nord.

În a doua zi a summitului la care participă Donald Trump şi Kim Jong Un, dictatorul nord- coreean a declarat că ţara sa este pregătită pentru procesul de…de-nuclearizare.

“Altfel nu m-aş afla aici.” – le-a declarat Kim jurnaliştilor. Tot el a confirmat că nu exclude înfiinţarea unui oficiu la Phenian pentru legături diplomatice între cele două ţări.

Donald Trump a confirmat că niciun subiect nu este lăsat deoparte, nici măcar sensibila chestiune a respectării drepturilor omului în statul comunist.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *