Ultima oră

Summit la Bruxelles: Europa celor două crize

Deși stilul bombastic a caracterizat întotdeauna comunicatele oficiale europene, mai ales in preajma summiturilor, cel care se ține astăzi și mâine, 18-19 februarie, la Bruxelles este un summit cu adevărat excepțional.

Inainte, un fost președintel al Comisiei Europene cum era Jose Manuel Barroso, obișnuia să catalogheze fiecare summit drept „istoric”. De astă dată, însă, Europa este într-adevăr „pe cale de a se rupe” și această reuniune a celor 28 șefi de stat și de guvern ai UE ar putea fi cea a ultimei șanse.

Că Europa „e pe cale de a se rupe” a spus-o chiar ieri președintele Consiliului European, fostul premier polonez Donald Tusk.

Europa este confruntată cu două crize majore și la fel de grave, cărora nu li s-a găsit încă o soluție: criza refugiaților și riscul ieșirii Marii Britanii din UE, ceea ce ar precipita sfârșitul Uniunii.

Summitul începe pe o notă de pesimism, după ce Turcia a anulat întâlnirea separată ce trebuia să aibă loc în cursul zile la ambasada Austriei din Bruxelles între premierul turc Davutoglu și o duzină de șefi de stat UE, din țările cele mai afectate de refugiați. Davutoglu și-a anulat venirea în urma atentatului de ieri din Ankara care a făcut 28 de morți.

Fără Turcia la masă, criza refugiaților riscă să scindeze Europa între statele vestice și cele răsăritene, acestea din urmă refuzând să accepte cotele de refugiați deja stabilite. In același timp, mai toate țările sunt pe cale de a se întoarce împotriva Greciei, incapabilă să facă față valului de refugiați și aflată, și ea, în plină criză economică. Cele patru țări ale așa-numitului grup de la Visegrad: Cehia, Ungaria, Slovacia și Polonia au anunțat ferm că refuză să accepte cotele de refugiați.

A doua mare criză este cea etichetată „Brexit”, altfel zis perspectiva ieșirii Marii Britanii din UE.

Premierul britanic David Cameron vrea să se întoarcă de la Bruxelles cu o victorie totală, astfel încât să poată convinge populația britanică să voteze în favoarea rămânerii Angliei în UE, în referendumul care ar putea avea loc in iunie sau iulie. Referendum pe care tot el l-a provocat, de altfel, pentru a avea un mijloc de presiune asupra restului Europei.

Negocierile se anunță foarte dure, una din exigențele lui Cameron fiind ca Anglia să poată limita protecția socială de care se bucură alți cetățeni europeni trăitori acolo, ceea ce ar afecta în primul rând sutele de mii de polonezi sau români care s-au stabilit în Anglia.

Negocierile riscă să dureze toată noaptea, Donald Tusk, gazda lor, anunțând că ele s-ar putea încheia vineri dimineața printr-un „English breakfast” încheiat cu o înțelegere finală pentru a împiedica ieșirea Angliei din UE și, pe scurt, sfârșitul Europei așa cum o știm.
 
Dan Alexe
Europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *