Actualitate

Suntem constienti de responsabilitatea care ne revine!

Liderii celor patru partide democratice care au trecut pragul electoral in alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie – Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat si Alianta „Moldova Noastra” – au semnat, sambata, in cadrul unei conferinte de presa comune, declaratia de constituire a Coalitiei de guvernare „Alianta pentru Integrare Europeana”.

Astfel, cele patru formatiuni au fixat in declaratia de constituire a „Aliantei pentru Integrare Europeana” cinci obiective de baza: 1. restabilirea statului de drept; 2. depasirea crizei social-economice si asigurarea cresterii economice; 3. descentralizarea puterii si asigurarea autonomiei locale; 4. reintegrarea teritoriala a R. Moldova si 5. integrarea europeana a R. Moldova si promovarea unei politici externe echilibrate, consecvente si responsabile.

„Ne asumam raspunderea sa asiguram libertatea mass-media, divizarea puterilor in stat, garantarea independentei sistemului judecatoresc, reformarea structurilor de forta, investigarea completa si obiectiva a evenimentelor din 7 aprilie cu prezenta expertilor internationali, gestionarea corecta a banilor publici etc.”, a citat din declaratie Victor Osipov, membru AMN.

Vlad Filat, liderul liberal-democratilor, a declarat ca „primul pas in crearea coalitiei a fost facut. Urmeaza sa parcurgem si celelalte etape”. La randul sau, presedintele PL, Mihai Ghimpu, a mentionat ca problemele economice cu care se confrunta tara in momentul de fata pot fi rezolvate doar cu ajutorul financiar al institutiilor europene. Marian Lupu, presedintele PD, a spus ca termenul de integrare europeana nu este atat o actiune de politica externa, ci, mai degraba una de politica interna. „Trebuie mai intai sa aplicam principiile europene la noi in tara”, a precizat M. Lupu. Serafim Urecheanu, presedintele AMN, a amintit despre acuzatiile „oponentilor nostri, care au spus, in repetate randuri, ca noi optam pentru ura dintre cetatenii vorbitori de limbi diferite. In realitate, noi dorim relatii bune intre toti cetatenii”. Cei patru lideri s-au referit si la intrevederile pe care le-au avut cu reprezentanti ai Fondului Monetar International, ai Bancii Mondiale si ai Uniunii Europene, institutii internationale care ar putea ajuta R. Moldova, daca tara noastra ar realiza reformele democratice necesare pentru a iesi din impas. Referindu-se la functiile importante din stat, cei patru lideri au mentionat ca aceasta chestiune este pe ultimul plan, iar persoana pe care o vor sustine la functia de presedinte al tarii va fi anuntata la timpul potrivit.

Totodata, liderii celor patru formatiuni necomuniste au declarat ca nu vor negocia in nici un fel cu Partidul Comunistilor, dar ca vor sustine un dialog civilizat cu comunistii. „Diferenta dintre noi si comunisti este majora. Noi nu ii vom santaja sau presa, asa cum au procedat ei. Cetatenii R. Moldova trebuie sa uite de frica”, a mentionat Vlad Filat.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *