Opinii și Editoriale

Suntem români şi semn de întrebare

După recensământul din 2004, fals şi politizat, trăim cu frica unei noi fraudări. Date false şi confuzii ca să iasă cum vor alţii. Tocmai de aceea Mişcarea Civică „Tinerii Moldovei” a iniţiat campania Primăvara se numără românii (http://tinerii.md/campania-primavara-se-numara-romanii). Nu ca să ne provoace să ne declarăm români, nu ca să facă zarvă internautică, dar ca să aibă o statistică aproximativă.

Fiecare cetăţean e îndemnat să îşi declare apartenenţa etnică după cum îi dictează conştiinţa. Dacă te consideri moldovean – asta trebuie să spui; dacă eşti convins că moldovenii sunt români – declară-te român. Nu vrem să convingem pe nimeni ce să aleagă, dar nici nu vrem să ni se impună ce să scriem.

Mulţi cred că această campanie pornită de Tinerii Moldovei are doar scop propagandistic. Şi din cauza asta trecem cu uşurinţă pe lângă anunţurile de pe internet lansate de ei, în care ni se atrage atenţia că putem să ne declarăm etnia online. Avem cumva senzaţia că atâta timp cât nu face parte din recensământul oficial, nu mai e nevoie să ne deranjăm. Adică de ce să mai semnez online, dacă tot voi completa formularul oficial?

Problema pe care o vizează declaraţia virtuală propusă de ei are un scop foarte clar: de a descuraja orice tentativă de falsificare a datelor oficiale. Dacă pe pagina site-ului se vor declara o sută de mii de români, dar la recensământ vor ieşi doar o mie – se poate demonstra cu uşurinţă falsificarea declaraţiilor prin baza de date realizată de ei.

Pe de altă parte, nu toţi avem acces la internet, nu toţi ştim cum să completăm – tocmai de aceea în varianta electronică organizatorii au propus ca o singură persoană să poată înregistra declaraţia pentru toţi membrii familiei. Acolo unde un bunic nu ştie să folosească un computer, există un nepot care are acces la Internet. Fiindcă în declaraţie se va preciza şi adresa, şi telefonul, iar verificarea se va realiza uşor.
Să fim atenţi, să nu ne lăsăm doar în baza recensământului oficial şi să dăm o mână de ajutor acestor tineri, care au investit energie şi timp într-un proiect menit să împiedice falsificarea recensământului. Declaraţia se completează într-un minut (http://tinerii.md/recensamant). 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *