Timpul.md

Actualitate 12 August 2019 | 15:30

Surse din PG: Pe dosarul „uzurparea puterii” s-a creat grup de anchetă în frunte cu Viorel Radețchi. Sunt vizați deputați PD, lista e deschisă (realitatea.md)

Nici pentru membrii grupului de urmărire penală nu este clar care este obiectul investigației deși subiecții investigației sunt expuși, ca în filme, într-o schemă de lucru piramidală, în frunte cu Vladimir Plahotniuc, mai jos fiind expuși într-o axă activul Partidului Democrat din Moldova, iar pe altă axă - judecătorii Curții Constituționale.

Din axa activului PD se regăsesc fostul prim-ministrul Pavel Filip, fostul speaker al Parlamentului Andrian Candu, ex-ministrul de Interne Alexandru Jizdan, ex-ministra Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc, vicepreședintele PD și ex-ministrul justiției Vladimir Cebotari, deputatul Sergiu Sîrbu, deputatul Nicolae Ciubuc, iar lista conform „indicației” lui Andrei Năstase rămâne deschisă, fiind cerută obligatoriu ridicarea imunității tuturor deputaților din dosar.

Paradoxal, dar în afară de denunțul lui Andrei Năstase, în acest dosar nu se mai conține nimic.

Totodată, grupul de anchetă se confruntă cu problema motivării și probelor, având în vedere că transferul de putere a fost efectuat pașnic, în conformitate cu recomandările partenerilor externi, care ulterior au și recunoscut și declarat public acest fapt.

„Statele Unite salută anunțul Partidului Democrat de a se retrage din guvern în favoarea Premierului Maia Sandu și a coaliției formate de parlamentul ales în mod democratic. Suntem încurajați că atât noua coaliție, cât și fostul guvern s-au angajat la transferul pașnic de putere, reflectând voința poporului din Moldova. Îndemnăm toate părțile să se abțină în această perioadă de tranziție”, a fost mesajul Departamentului de Stat al SUA, pe 14 iunie.

„E bine să văd că tranziția la un nou guvern a avut loc într-un mod pașnic”, a scris Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere Johannes Hahn pe Twitter, după întâlnirea sa cu Maia Sandu și Andrei Năstase, la Chișinău.

Un mesaj asemănător a scris și după întâlnirea cu Pavel Filip: „Apreciez contribuția sa la tranziția pașnică prin demisia sa și predarea noului guvern”.

Zinaida Greceanîi, a anunțat la ultima ședință a Legislativului din sesiunea de primăvară vară, din 31 iulie, că în luna august vor fi convocate câteva ședințe extraordinare ale Parlamentului. În cadrul unui interviu pentru Sputnik, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a numit și zilele când vor fi convocate aceste ședințe. La una dintre ele ar putea veni procurorul general interimar al țării, Dumitru Robu și să solicite ridicarea imunității parlamentare a unor deputați.

„În mod obligatoriu se va produce acest lucru. Ne-am angajat să ne convocăm în ședințe extraordinare pe 12 sau 13 august și atenție - vor fi surprize pentru foarte mulți. Ne-am angajat într-un proces de deoligarhizare a statului”, a declarat Năstase.

De menționat sunt legăturile de rudenie dintre Dumitru Robu și Andrei Năstase. Procurorul general interimar este finul de cununie al procurorului Vera Chiranda, potrivit Ziarul de Gardă. La rândul ei, Chiranda este cumătră cu viceprim-ministrul și ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

De asemenea, sursele noastre au comunicat că procurorul Viorel Radețchi dă dovadă de zel de sârguință, pentru că i s-a promis funcția de Procuror General.

Viorel Radețchi activează în calitate de procuror în Secția procurori pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale. Anterior acesta a activat și în calitate de șef al Procuraturii Anticorupție.

Amintim, că Partidul Democrat din Moldova a calificat dosarul penal pornit de Procuratura Generală privin uzurparea puterii în stat ca un nou atac asupra sa din partea guvernării PSRM-ACUM.

https://www.realitatea.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus