Ultima oră

Sute de tineri din RM vor să studieze în ROMÂNIA

Unii părinţi spun că practica anilor precedenţi, când se trecea după o listă unică, era mai eficientă. Alţii spun însă că, în comparaţie cu anii precedenţi, cozile sunt mai scurte şi speră să treacă mai repede. Tinerii spun că vor să facă o facultate în România pentru că acolo ar avea mai multe posibilităţi, iar calitatea studiilor este mult mai înaltă. Cele mai solicitate domenii sunt medicina şi economia.

Un grup de voluntari care deja îşi fac studiile peste Prut fac ture şi ajută tinerii la completarea formularelor, la elaborarea listelor şi oferă consultanţă. Carolina Sclifos, studentă în România, membra Asociaţiei Studenţilor şi Elevilor Basarabeni, spune că ieri au trecut peste 500 de candidaţi. „Procesul este destul de rapid, sunt mai puţine persoane ca în anii precedenţi. Voluntarii noştri au stat şi au făcut liste şi pe timpul nopţii”, a spus Carolina Sclifos.

Voluntarii îndeamnă tinerii să fie atenţi la lista documentelor de admitere şi să nu cheltuie timp şi bani pentru copii legalizate în plus. Comparativ cu anii precedenţi, mai puţini tineri au fost întorşi de comisia de admitere, iar majoritatea şi-au rezolvat problemele şi au depus documentele în aceiaşi zi. Sâmbătă, 27 iulie, la consulat sunt aşteptate persoanele ale căror nume începe cu I până la P.

Dosarul de înscriere în concurs trebuie să conţină: o fotografie 3/4, copia legalizată ale actului de naştere, buletinului de identitate, a paşaportului, a adeverinţei medicale şi a diplomei de studii finalizate. Rezultatele admiterii vor fi afişate pe panourile informative ale misiunilor diplomati ce române din Bălţi, Chişinău şi Cahul, pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România, şi al Departamentului Românilor de Pretutindeni.

Pentru anul academic 2013-2014, autorităţile române au oferit cetăţenilor moldoveni circa 5 500 de locuri la studii, cu 500 de locuri mai mult ca în anii precedenţi. 

Sursa: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *