Actualitate

Taranii de la Dubasari apara interesul securitatii politice al R. Moldova

Organismele internationale nu au nici o posibilitate sa intervina si sa impuna regimul separatist sa respecte normele juridice sau chiar morale, in relatiile cu cetatenii nostri, inclusiv in domeniul proprietatii private, sustine presedintele raionului Dubasari, Grigore Policinschi.

Potrivit lui Policinschi, liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a decis sa nu mai fie semnate contracte privind accesul oamenilor la loturile lor de pamant situate dupa traseul Dubasari – Tiraspol. Smirnov a indicat ca perioada stipulata in contractele vechi, expirate la 1 decembrie 2009, sa fie prelungita cu un an, dar fara a se semna alte contracte.

Intrebat daca acest lucru prezinta vreun risc pentru locuitorii satelor din stanga Nistrului, aflate sub jurisdictia Chisinaului, proprietari ai loturilor de pamant amplasate in teritoriul controlat de autoritatile secesioniste, presedintele raionului Dubasari a subliniat ca „exista un pericol permanent”. „In fiecare zi ei pot sa-si schimbe indicatiile. Dupa placul lor ei pot sa sechestreze orice masina, sa inchida orice persoana, sa interzica accesul la orice teritorii. Este o structura paramilitara care nu se supune nimanui. Nici noi, autoritatile locale, nici institutiile internationale nu pot sa faca nimic si acest lucru este demonstrat”, a declarat el.

Policinschi a spus ca au fost trimise mai multe scrisori ambasadelor Federatiei Ruse, Ucrainei, misiunii OSCE la Chisinau si Comisiei Europene, in care acestea erau chemate sa contribuie la inceperea negocierilor cu administratia de la Tiraspol, insa a reactionat doar Misiunea OSCE. „Pentru a nu implica structurile internationale, Smirnov a luat o decizie unilaterala, acceptand, chipurile, propunerea noastra sa ne prelungeasca contractele pentru inca un an, dar noi nu asta am cerut. Noi cerem dreptul la libera circulatie. Fara conditii si restrictii. In prezent oamenii sunt panditii pe graniceri si vamesi care cer dare de seama pentru fiecare cartof, sac de grau sau motorina transportata. Ne permit sa trecem, dar agentii economici sunt nevoiti sa alerge in permanenta pe la structurile transnistrene sa dea dare de seama unde ara, unde seamana, de unde aduc graul si nu este vorba despre o singura tona de grau. Noi avem 6.300 hectare de partea cealalta a traseului”, a subliniat el.

Intrebat daca in aceste conditii taranii vor cultiva pamanturile anul viitor sau vor renunta la ele, Policinschi a raspuns ca oamenii lucreaza aceste loturi de pamant intotdeauna „tinand cont de necesitatea securitatii politice a statului nostru”. „Acesta nu este doar interesul catorva sate, sau al unui raion. Este vorba despre interesul R. Moldova si noi suntem obligati si, pana acum, am facut tot posibilul ca acest interes sa fie mentinut in partea stanga a Nistrului”, a adaugat presedintele raionului Dubasari.

Info-Prim Neo

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *