Timpul.md

Actualitate 27 Decembrie 2017 | 10:27

Tavanul scolii din Peresecina riscă să se prăbușească peste elevi

Situat la doar 28 de km de Chișinău, Peresecina este satul care te surprinde prin frumusețea sa pitorească. Deşi localitatea are multe realizări, totuși, una dintre principalele probleme ale comunităţii a rămas nerezolvată: repararea acoperişului şcolii primare, scrie stirilocale.md

Şcoala şi-a deschis uşile pentru prima dată în 1964 fiind mare şi frumoasă. Pe parcursul anilor, nu au fost făcute reparații capitale. Acoperișul școlii fiind din foi de ardezie, s-a deteriorat substanțial. Astăzi, şcoala nu mai este deloc sigură pentru cei 500 de copii care frecventează clasele primare. Din cauza tavanului răzmuiat de apă după ploi și zăpadă, există pericolul de a fi accidentați. Chiar și așa, în pofida condițiilor nefavorabile din clădirea avariată, în școala primară din Peresecina vin copii din câteva sate vecine: Sămănanca, Donici, Teleșeu, Gornoe, Stășeni, Miclești. Situația a devenit critică în primăvara anului 2017, atunci când în una dintre clase, s-a prăbușit tavanul. 

Deși depun eforturi comune pentru a proteja copiii, resursele financiare pe care le alocă părinții şi şcoala nu sunt suficiente pentru reparația acoperișului. Primăria din Peresecina, împreună cu administrația școlii primare, cu sprijinul Asociației de băștinași originari din localitate, a dezvoltat proiectul „Școală sigură pentru copiii din Peresecina”, prin care îşi propun reparația capitală a acoperișului instituției. Pe lângă siguranţă, un acoperiş mai bine izolat va contribui la economii pentru încălzirea încăperii. Banii economisiţi vor fi folosiţi la renovarea sălii sportive, achiziţionarea de echipamente şi mobilier modern în sălile de clasă.

Implementarea proiectului este posibilă datorită unui grant oferit de Guvernul Elveției în valoare de 15 000 de dolari. Primăria va contribui cu peste 5 525 de dolari, iar Liceul Teoretic „A. Donici” cu peste 20 000 de dolari. Pentru finalizarea proiectului, este necesară contribuția băștinașilor de pretutindeni cu o sumă totală de 3 000 de dolari. Donațiile pot fi făcute aici.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus