Actualitate

Tehnologii noi pentru epurarea apelor reziduale

Zona Umedă Construită (ZUC) reprezintă o tehnologie inovaţională de epurare a apelor reziduale, introdusă în Moldova de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) în 2007. Penitenciarul din Rusca a fost selectat pentru implementarea primei ZUC ca proiect-pilot şi ca teren experimental pentru cercetări.

În anul 2007 s-a construit un tanc septic, acesta reprezentând prima treaptă de epurare. A doua treaptă de epurare, ZUC, reprezintă patru paturi orizontale de 300 metri pătraţi fiecare, umplute cu pietriş, şi este concepută să asigure epurarea secundară a apelor reziduale de la penitenciar într-un volum de 400 metri cubi pe zi. Suprafeţele de pietriş sunt plantate cu stuf. Rădăcinile stufului asigură accesul aerului în stratul de pietriş, previn colmatarea pietrişului şi consumă pelicula biologică pentru creştere şi dezvoltare. Staţia de epurare a fost pusă în funcţiune în primăvara anului 2010.

Directoarea Biroului de Cooperare al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, Georgette Bruchez, a menţionat la inaugurare că Penitenciarul de la Rusca beneficiază de proiectele Agenţiei încă din anul 2006. „Cu susţinerea Agenţiei am renovat dormitorul penitenciarului, am construit tancul septic, sistemul de canalizare, fântâna arteziană şi sistemul de aprovizionare cu apă şi cel de tratare a apelor uzate”, a spus Georgette Bruchez, amintind că au fost investite aproximativ 16 milioane lei, contribuţia Ministerului Justiţiei constituind 20 de procente. „Am încheiat un ciclu de aprovizionare a instituţiei cu cele necesare pentru funcţionare”, a conchis Bruchez.

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a declarat că proiectul este unul pilot, care va deschide calea pentru alte investiţii. „Ceea ce s-a realizat este o tehnologie nouă care nu a mai fost folosită pe scară largă în Moldova. O prioritate a guvernului a fost umanizarea condiţiilor de detenţie a persoanelor din instituţiile penitenciare. Cu atât mai mult că în această instituţie se află femei şi, indiferent de gradul de gravitate a faptelor pe care le-au comis şi pentru care îşi ispăşesc pedeapsa, se vor întoarce în societate”. Ministrul a spus că proiectul a reuşit să compileze interesul ministerului de a crea condiţii decente de detenţie cu posibilitatea de a conecta şi localitatea Rusca la noul sistem de canalizare.

Proiectul respectiv a fost finanţat din sursele Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi a Cooperării Tehnice a Austriei şi este produsul colaborării dintre SDC, Departamentul instituţii penitenciare al RM şi administraţia Penitenciarului nr. 7.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *