Timpul.md

Actualitate 30 August 2019 | 09:25

Tensiune maximă. Trupele chineze au intrat joi dimineață în Hong Kong. Sâmbătă, manifestație amplă

Vehicule militare chineze au fost văzute trecând peste graniță în Hong Kong, în ceea ce militarii au spus că sunt mișcări obișnuite de trupe, în timp ce temerile au crescut că Beijingul va interveni militari pentru a stopa tulburările politice, informează Xinhua.

Intrarea convoiului militar, în primele ore ale zilei de joi, a fost explicată de agenția Xinhua ca „o rutină”, o rotație obișnuită pentru Garnizoana Hong Kong a Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLA).

Imaginile publicate de Xinhua arătau blindate care transportau trupe de la frontieră și o navă militară care sosea în portul Hong Kong.

În cele două rotații anterioare - în 2017 și 2018 – s-a raportat numărul de soldați și echipamente. Anul acesta, raportul nu include aceste detalii. Se estimează că există între 8.000 și 10.000 de soldați în garnizoană și la graniță.

„Rotația” trupelor intervine înaintea unei manifestații anti-guvernamentale planificate pentru sâmbătă, în timp ce Hong Kong se apropie de a treia lună de proteste în masă.

Joi, organizatorul manifestației, Frontul pentru Drepturile Omului, a primit aviz că poliția a interzis evenimentul.

Parlamentarul Dennis Kwok, de la Partidul Civic din Hong Kong, a catalogat mișcările de trupe ca un avertisment.

„Cred că aceasta este o mișcare deliberată din partea PLA pentru a avertiza populația din Hong Kong că s-ar putea interveni militar", a declarat Kwok pentru radio RTHK.

„După cum am spus iar și iar, utilizarea trupelor va fi sfârșitul Hong Kong-ului și aș avertiza împotriva oricărei astfel de mișcări din partea guvernului central.”

newsweek.ro  

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus