MUSCA la Ararat

Teodor Popovici: Reichstagul comunist

(Epigrame si catrene satirice postelectorale)

Intr-un termen-record – aproximativ o luna de zile -, Teodor Popovici scrie si editeaza o placheta de epigrame si catrene, avand un obiectiv concret ce reprezinta ecoul de rasu’-plansu’ al scrutinului electoral din 5 aprilie, fraudat de comunisti, precum si al evenimentelor din 7 aprilie si al perioadei postelectorale, marcate de faradelegile strigatoare la cer ale fortelor represive antidemocratice si antinationale.

„Tot materialul din acest volum este cu caracter umoristic si nu poate fi atacat in judecata, mai ales de cei ce n-au umor”, ia autorul glumet taurul de coarne inca de pe foaia de titlu. Si, de buna seama, cele mai bine de o suta de epigrame si catrene inmanuncheate in volum lanseaza o ploaie de sageti ascutite, iar cand e cazul – si nitel otravite in adresa unor persoane si realitati cunoscute de toti, care ne otravesc noua, cetatenilor iubitori de dreptate si adevar, zilele si noptile pline de cosmaruri comuniste.

In prefata plachetei, academicianul Mihai Cimpoi subliniaza urmatoarele: „Teodor Popovici este unul dintre binecunoscutii slujitori ai lui Hipocrate, specializat in stomatologie. Ceea ce face, prin virtutea profesiunii sale, s-a apucat sa faca si cu ajutorul umorului: sa ridiculizeze si sa inlature tot ce e atins de carii… Aplica bisturiul de-ndata ce constata rani sociale, prostie omeneasca, prefacatorie, vicii de tot felul, aparenta ce se da drept esenta, minciuna ce imbraca masca adevarului.(…) Teodor Popovic face parte dintr-o echipa de distinsi umoristi basarabeni, porniti – prin vocatie si devotament – sa denunte si sa starpeasca Raul din societate. Are, insa, un atu al lui: face terapie sociala intensiva, reactioneaza la imediatul politic, care capata – la noi – forme monstruoase”.

Ce sa mai adaugi la cele spuse de distinsul nostru critic literar. Nimic mai mult decat un manunchi de epigrame si catrene ale autorului, care vin sa confirme optimista revelatie ca… mintea de pe urma a moldoveanului nu se consuma definitiv nici chiar dupa ce i se extrag toate maselele de minte.
(I.D.)

Stomatologica si nu numai

Dinti la omul sanatos
Pus-am multi, dar am si scos.
Politistii – ce sa spun -,
Ii dezbat, dar nu-i mai pun.

Politicienii

Pe plaiul nostru foarte pitoresc
Partidele-s ciuperci, la o adica:
Mai repede ca ele se-nmultesc
Si tot atat de repede se strica.

?ara viitorului luminos

Muncim, sa castigam macar un os
Si, cum pasim pe calea cea mai dreapta,
Ne-asteapta viitorul luminos
Si dracu’ stie ce ne mai asteapta…

Lupta politica

Dintre atatia corifei
Ce-noata totusi pe uscat
Raman la suprafata cei
Ce pe mai multi i-au inecat.

Se cauta un alt Iuda

Striga-un lider impotent,
Tocmai il sufoca ciuda:
– Vrem si noi in Parlament,
Ca avem de mult un Iuda!

Perspective voroniniste

Un prezent dezastruos,
Dar urgia-i inainte:
Presedintelui i-au scos
Ultima masea de minte.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *