Timpul.md

Actualitate 21 August 2017 | 08:43

TEROARE ÎN SPANIA / Tinerii teroriști nu aveau, de fapt, gânduri de moarte / Atacatorii erau puștani care s-au uitat la prea multe filme (OPINIE)

Autoritățile din Spania au declarat că cele două atacuri au fost o operațiune a unei mari celule de teroriști care a fost planificată de mult timp dintr-o casă pe care au preluat-o în Alcanar. Grupul islamic de stat și-a asumat responsabilitatea pentru ambele atacuri.

Renumitul portal de știri Haaretz, din Israel a publicat o analiză a atacutilor din Spania spunând că una din cauze ale acestor atentate este imamul disparut din regiune.  Inamul este un preot sau prelat musulman, conducătorul rugăciunii colective într-o moschee.

O jurnalistă din România a făcut o analiză a articolului spunând că, rețeaua terorista nu prea era rețea, ci mai degraba un grup de tineri "entuziaști".

Vedeți mai jos analiza.

„Umila mea analiza (si parere):
1. Cheia evenimentelor din Spania este imamul disparut. El e cel care avea acces la resurse - adica si la bani (era cleric, deci cu siguranta primea finantare si pentru moschee si pentru scoala de araba) si la resursa umana (elevii pe care ii învata si cu siguranta îi coopta în diverse proiecte). Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca el putea fi singurul care sa tina legatura (justificat, la prima vedere) cu persoane potential periculoase (sub masca treburilor religioase).

2. Reteaua terorista nu prea era retea, ci mai degraba un grup de tineri "entuziasti" care se credeau gangsteri si care puneau la cale un plan "maret". Justificat, desigur, de dorinta de razbunare pe care imamul le-a plantat-o în mintile necoapte. Gînditi-va ca baiatul ala de 17 ani (Moussa Oukabir) se prezenta pe facebook ca De la Vega - adica Zorro! Si fratele lui - de 28 de ani, cel care s-a predat politiei - îsi trecuse la nume si Soprano. Cu alte cuvinte, toti aveau numai filme în cap.

3. Planul lor era, cel mai probabil, cel despre care presa spaniola a scris, pe surse: sa arunce în aer Sagrada Familia (plus alte "obiective"). Adica sa distruga un simbol si sa semene teroare omorînd o gramada de turisti. Dovada e casa din Alcanar, cu tot ceea ce s-a gasit acolo (materiale si scheme scrise).


4. Pentru un asemenea "cuib" e nevoie de bani si de organizare. Dintre toti, doar imamul putea sa fie organizator si sa dispuna de fonduri.

5. Probabil ca dupa explozia de la Alcanar, tinerii teroristi au ramas fara îndrumare si au actionat asa cum au vazut ei ca s-a întîmplat în alte locuri din lume. Pentru ca eu cred ca imamul a murit acolo, încercînd sa-si faca bombele (vom vedea analiza ADN). Cineva l-a învatat, probabil, cum sa le faca dar prin corespondenta. Asa ca totul i-a explodat în nas. Pun pariu ca pustanii aia au crezut ca autoritatile i-au descoperit sau au realizat ca e o chestiune de timp (nu foarte îndelungat) pîna cînd aveau s-o faca. Asa ca, în loc sa umple masinile cu bombe si sa le amplaseze în diverse locuri, s-au urcat la volan si au intrat cu ele în oameni. Cel mai probabil La Rambla era, oricum, una dintre tinte. Asa ca prima data au lovit acolo.

6. Foarte ciudate vestele alea false cu care erau îmbracati cei 5 teroristi împuscati la Cambrils. Adica tu, terorist care vrei sa arunci în aer oameni nu faci decît sa-i pacalesti? Nu prea tine... Probabil ca vestele aveau rolul lor si daca ar fi functionat primul plan trebuiau amplasate în diverse locuri, ca sa sara în aer si sa sporeasca panica. Asa ca în situatia data si în panica generala, probabil ca s-au gîndit ca le vor utiliza ca sa scape (ori luînd ostatici, ori amenintînd ca se arunca în aer într-o zona populata ca sa tina politia departe). Desigur, plan total gresit.

7. Tinerii teroristi nu aveau, de fapt, gînduri de moarte. Pe facebook sau pe alte retele nu faceau vreo mare propaganda (doar cîteva
grozaveli fara minte) si nici n-au lasat mesaje în urma lor. Politia nu pricepe cum de nu a gasit nici o legatura cu jihadisti din Orientul Mijlociu. Pentru ca pur si simplu, astia nu erau jihadisti ci niste tineri infractori în devenire, cu creierele înfierbîntate de imam. Carne de tun pentru cei cu care, probabil, imamul tinea legatura.
Oricum, baietii astia distribuiau tot felul de chestii despre masini si femei, plus melodii gen Mafia maghrebiana. Adica nu prea par a avea profilul atentatorului sinucigas, asa cum a fost, de pilda, Mohamed Atta (capul atentatelor de la 9/11). Ala nici mîncare nu mai voia ca i se parea o blasfemie sa savurezi o îmbucatura...

8. E o mare problema cu descreieratii astia. E o mare problema cu asa zisele "scoli" unde se poate propovadui, de fapt, orice. E o mare problema cu lipsa de educatie a unor pustani care se cred Zorro la 17 ani si li se pare ca fac ceva în viata daca ajuta cîte un imam din asta cu un plan. Familiile sînt primele care trebuie sa reactioneze pentru ca doar cei foarte apropiati pot sesiza schimbarile de comportament. Daca as fi în locul autoritatilor, as încerca sa oblig familiile sa preia responsabilitate. Ca si în cazurile de dependenta de droguri. As face campanii si as interzice scolile astea ciudate finantate din cine stie ce surse pentru ca, oricum, daca vrei sa te integrezi, o faci în societatea aia în care traiesti, nu te încui într-o lume a ta. Adica mai mult control în privinta acestor institutii. Si i-as trata pe descreieratii astia ca pe niste infractori. Pentru ca unii dintre ei se viseaza martiri, ceea ce e desigur, un basm de "adormit" fraieri.
Am zis! ”

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus