Social

Test de accesibilitate la clădirea Parlamentului

Vizitatorii au remarcat că sunt gata să facă parte dintr-o comisie care să verifice gradul de accesibilitate în instituţiile publice şi să vină cu recomandări. Un subiect abordat a fost şi deficitul de echipamente şi scaune rulante la Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare (CREPOR), iar cei care solicită un astfel de scaun sunt puşi într-o listă lungă de aşteptare şi nu-şi primesc echipamentul timp de un an sau doi.

În context, deputata Valentina Buliga le-a promis că, atunci când se va adopta Legea bugetului de stat pentru anul viitor, va avea grijă să se prevadă finanţe pentru CREPOR, bani cu care să fie procurate cel puţin 100 de scaune rulante în 2017. Deputata a remarcat că până acum statul nu a oferit niciodată bani ca CREPOR să procure centralizat echipamente şi scaune rulante, iar ceea ce primeau oamenii erau de fapt donaţii din partea partenerilor externi. Referindu-se la crearea unei echipe care să evalueze accesibilitatea în instituţiile publice, şi nu numai, pentru persoanele cu dizabilităţi, parlamentara a spus că va căuta platforma potrivită pentru acea echipă şi speră că deja către finele lunii martie 2017 să apară un astfel de organ.

Valentina Buliga a subliniat că legislaţia privind asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi din Moldova este una dinte cele mai bune din lume, dar nu este implementată pe deplin din cauza lipsei banilor în buget.

Igor Meriacre, directorul executiv al Asociaţiei Motivaţie, care şi-a stabilit drept misiune îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi şi atingerea unui grad sporit de incluziune socială a acestora, a menţionat că persoanelor cu dizabilităţi locomotorii le este asigurat accesul în clădirea Parlamentului, însă alte instituţii publice rămân parţial sau total inaccesibile. În acelaşi timp, mai există unele restanţe privind accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi de vedere inclusiv în clădirea legislativului.

Cât ţine de accesibilitatea la general, prin capitală de exemplu, Igor Meriacre spune că se întreprinde câte ceva, dar nu suficient şi nu întotdeauna ceea ce se face este bine. Bunăoară, pantele făcute în timpul reparaţiei trotuarelor sunt prea abrupte, nu se face practic nimic pentru a ajuta persoanele cu dizabilităţi de vedere, care din cauza lipsei indiciilor la trecerile de pietoni riscă să se pomenească deseori în mijlocul carosabilului.

Directorul executiv al Asociaţiei Motivaţie a mai spus că oamenii sunt receptivi şi tind să-i ajute pe semenii lor cu dizabilităţi atunci când au nevoie de ajutor, dar din lipsă de cunoştinţe sau abilităţi uneori îi răstoarnă din scaunele rulante când încearcă să treacă pe trotuar şi, probabil, ar fi necesar să se lucreze inclusiv la capitolul informare.

IPN

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *