Lumea

Tezaurul României de la Moscova: două miliarde de euro

Problema tezaurului României, depus la Moscova în 1916 şi 1917, rămâne una deschisă, consideră Mugur Isărescu. Drept dovadă el a prezentat, în premieră la un post TV, dosarul tezaurului, în care sunt incluse toate actele prin care autorităţile Rusiei au preluat spre păstrare 93,4 tone aur fin, dar şi alte valori, inclusiv culturale, aparţinând Băncii Centrale, Academiei Române, Casei de Economii şi Consemnaţiuni, Casei Regale şi altor instituţii. „Este un dosar greu din toate punctele de vedere, cu o mare încărcătură istorică, pe care fiecare guvernator îl preia la instalarea în funcţie şi face un legământ să depună tot ce-i stă în putinţă pentru a repatria tezaurul”, a mărturisit Isărescu. El a declarat că nu-şi explică faptul că protocoalele încheiate cu autorităţile ţariste, inventarele de predare-primire nu au fost confiscate, nu au dispărut în anii imediat următori ocupaţiei sovietice, când patru foşti guvernatori ai BNR au murit în închisoarea de la Sighet.

Acad. Dinu C. Giurescu a evocat două momente la care a participat direct, legate de tezaur. În 1956, ca tânăr muzeograf la Muzeul de Artă al României, a fost în echipa care a preluat piesele din tezaurul de artă trimise la Moscova în anii Primului Război Mondial, când eram aliaţi cu Rusia. Între ele se aflau Cloşca cu Pui de Aur, înscrisuri, broderii din Evul Mediu, obiecte de cult de mare valoare de patrimoniu. Toate erau bine conservate, însoţite de descrieri ale pieselor, bine ordonate, ceea ce demonstrează că tezaurul era bine păstrat şi administrat, respingându-se teza dispariţiei acestuia sau a pierderii lui, a subliniat Dinu C. Giurescu. În 1964, istoricul a primit sarcina de la Mircea Maliţa, adjunct de ministru la Externe, să facă un documentar cu toate actele aflate în arhiva ministerului legate de tezaurul aflat la Moscova. Aceste documente au stat la baza solicitării de restituire a tezaurului, făcută de Nicolae Ceauşescu în prima vizită pe care o efectua la Kremlin în 1965, la nici două luni de la alegerea lui ca secretar general al PCR. Giurescu a comentat pasaje largi din stenograma acelei întâlniri, în cursul căreia liderii sovietici recunosc existenţa tezaurului, dar refuză retrocedarea.

Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu şi autor al unor cărţi de referinţă în problema tezaurului, a apreciat în cadrul aceleiaşi emisiuni că valoarea intrinsecă a monedelor şi lingourilor de aur trimise spre păstrare la Moscova se ridică la o valoare actuală de două miliarde de euro. Astăzi, 12 aprilie, în cadrul unui seminar de civilizaţie şi istorie bancară, Păunescu va lansa o ediţie substanţial îmbogăţită cu noi documente a lucrării „Tezaurul BNR de la Moscova”.

(După www.hotnews.ro)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *