Timpul.md

Actualitate 5 Aprilie 2018 | 09:59

THE BIG SHORT de Moldova // Maia a jucat deștept mizând pe înfrângerea lui Andrei

Deși în 2008 criza din SUA a sărăcit multă lume, au existat băieți deștepți care au mizat pe prăbușirea ipotecării securizate și au făcut milioane din asta. Calcule cinice, nimic mai mult.

Scenariul filmului THE BIG SHORT este bazat anume pe această poveste, povestea băieților care au putut prezice nevirosimilul și s-au îmbogățit mizând pe prăbușirea sistemului. Ce are filmul BIG SHORT în comun cu MAIA și ANDREI?

Nici mai mult nici mai puțin decât faptul că la fel ca și băieții de pe Wall Street, Maia a mirosit prăbușirea aliatului său și a decis să nu piardă ocazia să-și crească influența pe dreapta, îngropându-l.

Faptul că următorul primar de Chișinău nu va fi sub nici o formă Andrei Năstase devine din ce în ce mai clar. Puține șanse să acceadă în general în turul doi. Iar dacă printr-un miracol va accede va pierde lamentabil în fața contracandidatului socialist. Acest lucru nu are cum să nu fie știut de MAIA, care nu putea primi un cadou mai frumos decât autoînaintarea grabnică a lui Andrei în calitate de candidat la fotoliul de primar.

Pe de o parte Maia scapă de, să-i spunem pe șleau, rușinea de a-și domoli aspirațiile prezidențiale și de a accepta în calitatea sa de președinte de partid lupta cu un oponent cu statut mai mic decât cel a lui Dodon. Adică să treacă într-o ligă valorică inferioară. În schimb îi oferă această șansă lui Năstase. Astfel Maia obține chiar imaginea unei persoane care poate face compromisuri.

Prin acceptarea lui Andrei în calitate de candidat, Maia îl developează și îl arată ca pe un treucar ordinar, căruia nu-i pasă pentru ce funcție luptă, important să fie una cu fotoliu și acces la un birou plătit din banii statului. Chit că din această funcție nu poți nici pe departe să realizezi măcar a zecea parte din promisiunile făcute în fața mulțimii din PMAN, chiar dacă ți-ai dori acest lucru.

Maia cunoaște că de data asta primăria e și mai greu de câștigat decât fotoliul de președinte, pentru că de data asta la vot lumea va protesta și va vota contra politicienilor. Mai puțin socialiștii, care vor merge disciplinat la vot. Astfel Maia a fugit de o a doua mare înfrângere, oferindu-i în schimb lui Andrei șansa de a-și arăta valoarea. Lipsă. Astfel îi va închide gura o dată și pentru totdeauna în ceea ce ține de veșnicul reproș vizavi de candidatul la prezidențiale - dacă Andrei pierde primăria, ce să mai vorbim de prezidențiale?! Lumea va înțelege că Andrei nu lua nici jumătate din scorul Maiei, care, să recunoaștem, l-a avut bun.

Un alt moment important este că vina pentru pierderea capitalei ii va reveni cu siguranță lui Andrei, care s-a grăbit ca un copil mofturos și nesăbuit să se autoînainteze și să o pună în situație pe Maia să-l susțină. Astfel oferind Chișinăul pe tavă socialiștilor, rușilor, imperialistului Putin, șirul poate continua.

Și toate astea cu o condiție greu de îndeplinit - accederea lui Andrei în turul doi. Efectul se amplifică simțitor în cazul neaccederii în turul doi. Partenerul va fi pur și simplu șters din viața politică, Cum ai șterge creta de pe tablă cu un burete uscat: scrisul dispare, rămâne doar praf și o urmă urâtă.

Astfel, până la urmă, Maia îi va arăta arata și lui Andrei și întreg electoratului de dreapta că DA este un proiect mort. Ca și liderul Andrei, căreia ea, politician matur, i-a dat o șansă. Mizând defapt pe înfrângerea lui.

Deocamdată nu am greșit în prognoze. Și tare mă tem că și de data asta am dreptate. DA, Maia? Andrei, poate PAS?

http://today.md
autor: Gabriel Călin 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus