CSI / Rusia

The Economist: Cât datorează Ucraina Rusiei?

Cu toate acestea, un singur creditor ţine în mâna soarta ţării printr-o obligatiune de 3 miliarde de dolari pe care Kievul încearcă cu disperare să o răscumpere sau să o anuleze. Iar acest creditor este Rusia, arată publicaţia The Economist.

Bonus de fidelitate

Istoria şi condiţiile în care Rusia a cumpărat obligaţiuni emise de guvernul ucrainean în valoare de 3 miliarde de dolari se dovedesc a fi cel puţin bizare.

În decembrie 2013, Kievul lista pe bursă irlandeză o serie de obligaţiuni în valoare de 3 miliarde de dolari care au fost cumpărate de către guvernul de la Moscova.

Întreaga operaţiune a fost supervizată de firme occidentale, inclusiv cunoscutele case de avocatură White & Case şi Clifford Chance.

În acel context, afacerea ruso-ucraineană părea un bonus de fidelitate acordat de Vladimir Puţin aliatului sau Viktor Ianukovici, un fel de şpagă geopolitică pentru blocarea extinderii zonei de influenţă a UE în zona estică a Europei.

O parte dintre oficialii ucrainieni susţin chiar că suma nu a ajuns niciodată în trezoreria statului, cel mai probabil fiind ţinută în afară ţării în conturi secrete controlate de camarilă în jurul fostului preşedinte al Ucrainei.

Clauze bizare

De la semnarea acelui contract, Ucraina trăieşte fiecare zi cu o sabie a lui Damocles deasupra capului.

Cea mai bizară clauză introdusă în contract prevede că, în momentul în care datoria ţării depăşeşte 60% din PIB, Rusia poate cere oricând plata anticipată a împrumutului, ceea ce în condiţiile actuale ar putea declanşa falimentul Ucrainei.

La ora actuală, datoria Ucrainei pe pieţele externe depăşeşte 100 de procente din PIB-ul ţării, ceea ce lasă o uşa deschisă pentru ruşi de a forţă oricând o criză financiară care poate duce la declararea incapacităţii de plata a Ucrainei.

Plata anticipată se poate dovedi şi ea o capcană, în condiţiile în care Ucraina deţine rezerve valutare de doar 12 miliarde de dolari, iar un astfel de gest ar putea stârni şi revoltă populaţiei ucrainiene care cere să afle destinaţia acestor bani.

Rusia nu a primit bine vestea restructurării împrumutului extern, ministrul de Finanţe Anton Siluanov afirmând că nici nu se pune problema că Moscova să ia în seama o discuţie privind restructurarea datoriei de 3 miliarde de dolari.

Rusia argumentează de fapt că datoria Ucrainei se înscrie în rândul datoriei publice, neavând un caracter privat, ceea ce elimina posibilitarea restructurării acesteia în cadrul acordului semnat între Kiev şi creditori.

La mâna Kremlinului

Prin acest argument, Rusia îşi mai deschide o cale de atac, chiar dacă nu va mai primi înapoi suma împrumutată.

Conform regulilor FMI, instituţia nu mai poate acordă împrumuturi unui stat care a intrat în incapacitate de plata faţă de alt creditor.

Situaţia această s-ar putea dovedi catastrofală pentru Ucraina, care în acest moment trăieşte mai mult prin intermediul transelor de împrumut de la FMI decât prin economia proprie.

Practic, inclusiv tranşă pe care Kievul o aşteaptă de la Fond în luna octombrie ar putea fi blocată oricând de o intervenţie a Moscovei.

Conform analistului Timothy Ash de la Banca Nomura, FMI lucrează la o strategie pentru a preîntâmpina o astfel de catastrofă, dar detaliile sunt încă neclare.

Ceea ce înseamnă că, pentru moment, Kievul rămâne în continuare o jucărie în mâna Kremlinului.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *