CSI / Rusia

The New York Times: Tranzacţie secretă prin care Clinton a transmis ruşilor o cincime din uraniul american

Afacerea din 2013 a oferit Rusiei controlul asupra a o cincime din depozitele de minereu de uraniu din SUA. Minele, controlate de Uranium One, o firma înregistrată în Canada, se află din Asia Centrală până în teritoriile vestice ale Statelor Unite ale Americii.

Deoarece uraniul este considerat un produs strategic, tranzacţia trebuia să fie aprobată de către o comisie care includea şi reprezentanţi ai autorităţilor SUA, inclusiv Departamentul de Stat, condus la acea vreme de Hillary Clinton.

În procesul de dobândire de către Rosatom Rusia a controlului asupra Uranium One, între 2009-2013, a fost înregistrat şi un transfer important de bani în contul Fundaţiei Clinton. Este vorba despre un total de 2,35 milioane de dolari. În plus, au existat o serie de alte operaţiuni, iar banii nu au fost trecuţi în declaraţia de avere a familiei Clinton.

În plus, imediat după anunţarea de către Rusia a intenţiei de cumpărare a unui pachet majoritar în compania Uranium One, Bill Clinton a primit 500.000 de dolari pentru un discurs la una din băncile de investiţii din Rusia, asociată cu Kremlinul şi care operează conturile companiei de uraniu, scrie NYT.

În acelaşi timp, notează ziarul, nu se ştie dacă aceste donaţii generoase au avut vreo influenţă asupra tranzacţiei.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *