Actualitate

The New York Times: UE şi Irlanda vor accelera pregătirile pentru un Brexit fără acord

 Confirmând faptul că premierul irlandez Leo Varadkar şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au discutat joi seara, Schinas a declarat reporterilor că ei „aşteaptă cu nerăbdare să continue cooperarea strânsă”, inclusiv în privinţa măsurilor de urgenţă pentru un Brexit fără acord.

Insistenţa UE şi a irlandezilor asupra unui protocol pentru “backstop”, cu scopul de a evita o frontieră dură cu Irlanda de Nord după finalizarea Brexitului, se numără printre motivele pentru care parlamentarii britanici au refuzat să ratifice acordul de ieşire negociat de premierul Theresa May şi care urmăreşte să uşureze efectele negative ale ieşirii Marii Britanii din UE în 29 martie.

În cazul în care nu se va încheia un acord, UE a precizat că Irlanda va trebui să asigure controalele vamale asupra produselor transportate pe la frontiera terestră cu Irlanda de Nord, lucru care creează o problemă pentru Dublin din moment ce frontiera dură este văzută ca o ameninţare la adresa păcii.

Liderii UE au insistat că Irlanda nu este presată să îşi relaxeze poziţia asupra „backstop”-ului, aşa cum a cerut May.

Schinas a precizat despre discuţia dintre Juncker şi Varadkar: „Preşedintele [Juncker] a evidenţiat din nou deplina noastră solidaritate cu Irlanda”.

Epoch Times

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *