CSI / Rusia

The Washington Times: Putin construieşte un imperiu, dar îi iese o republică bananieră

„Însă ceea ce Putin şi susţinătorii săi au făcut din Rusia, este poate mai important decât agresiunea împotriva Ucrainei, susţinerea regimului din Siria, sau manevrele dubioase din ţările Baltice”, spune publicaţia.

Desigur, există o diferenţa importantă între Rusia de astăzi şi Rusia Sovietică. Nu mai există Partidul Comunist care deţine monopolul puterii şi „tentacule în toată lumea”. Pe de altă parte, „acoliţii” lui Putin au distrus practic opoziţia organizată a ţării.

Un procent 40% din modernă „economie sovieto-oligarhică” a Rusiei este dependenţă de exporturile de energie spre Europa. Prin urmare, principalele probleme pentru preşedintele rus sunt sancţiunile occidentale şi scăderea preţului la petrol şi gaze. Rusia furnizează o treime din energia Uniunii Europene şi Puţin se agaţă cu disperare de acest uger.

Cel mai mare furnizor de gaze din lume „Gazprom” încearcă acum să extindă conducta de pe fundul Marii Baltice. Această companie de stat a dislocat de pe piaţă internă toţi concurenţii şi a obţinut o cota din companiile petroliere care explorează noile domenii petroliere din Sakhalin. Acum încearcă să procedeze la fel pe piaţă europeană, adoptând tactică lui Putin în politică internă – elimina competitorii şi obţine controlul (în cazul Gazprom, asupra reţelei de distribuţie europene).

Dependenţă lui Putin de elită conducătoare, care „stă pe gâtul economiei, la fel că nomenclatura sovietică, pare de asemenea dureros de familiară”. De fapt, potrivit criticului Kremlinului Gennadi Gudkov, birocraţii din Rusia sunt de 5-6 ori mai numeroşi decât erau în ​​Uniunea Sovietică.

În plus, subliniază publicaţia, birocraţia, în frunte cu însuşi Putin, continuă să-şi crească influenţă. Miliardarii care se îmbogăţesc datorită legăturilor cu oficialii guvernamentali, pot cădea repede în dizgraţie. Că urmare, unii dintre ei chiar s-au trezit în închisoare sau au fugit.
Toate aceste îi fac pe jurnaliştii americani să tragă concluzia că Rusia lui Putin este mai mult o republica bananieră.

Astfel, liderul rus, la fel că ţării în trecut, are sprijinul total al Bisericii Ortodoxe Ruse. În acelaşi timp, el continuă să cultive ideile trecutului comunist, şi reabliteaza lideri ai represiunii sovietice, de exemplu pe Felix Dzerjinski.

Potrivit ziarului, pe scenă mondială Putin se comportă agresiv. Încă de la început era evident că politică de resetare a relaţiei cu Rusia va eşua. La urmă urmei, „gloria de altădată” este singură strategie a lui Puţin, şi pentru asta el are nevoie de duşmanul american.puţin avion

Ca „bunele” vremuri sovietice, punctul slab al regimului lui Putin rămâne să fie economia. Prin urmare, ziarul recomandă administraţiei Obama să permită exportul de gaze şi, eventual, a ţiţeiului din SUA. Astfel, ponderea resurselor energetice ruseşti pe piaţă mondială va continuă să scadă, iar dependenţă Europei de Moscova se va reduce. Ceea ce, în final, nu este deloc rău.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *