Actualitate

Timpul local

Rezina
Mai târziu au mai fost internați încă 25 de elevi ai aceluiași liceu.

La fața locului, s-au deplasat șeful Serviciului Protecție Civilă al Secției Situații Excepționale Rezina, maior Dorin Volociuc, împreună cu inspectorul PC, locotenent-major Alexandru Vizitiu, angajați ai SRL „Orhei-Gaz”, filiala Rezina – pentru depistarea unor eventuale scurgeri de gaze. În sat au venit și colaboratori ai Direcției Situații Excepționale Orhei, care au efectuat măsurarea cantității de CO în aerul din interiorul liceului pentru a exclude alte versiuni de intoxicare.

Mai târziu, către ora 16.30, a fost convocată ședința extraordinară a Comisiei pentru Sănătate Publică, în cadrul căreia au fost discutate toate aspectele ce țin de situația creată în urma intoxicației.

La momentul expedierii notei informative (10 martie, ora 10.30), erau internați 36 de copii, dintre care în Spitalul raional Rezina – 31 în Secția Pediatrie și 3 – în Secția Reanimare. Doi copii erau internați în Spitalul din orașul Orhei.
Cauza care a provocat situația precară de sănătate a copiilor din Liceul Teoretic „Ion Creangă” din satul Cuizăuca se stabilește de către Centrul Național de Sănătate Publică și va fi clară ulterior.

Căușeni
În prima jumătate a zilei de 9 martie, directorii instituţiilor de învăţământ preșcolar, primar şi secundar general din raion au fost întruniţi într-o şedinţă de lucru de către specialiştii din cadrul Direcţiei învăţământ în comun cu cei din Direcţia finanţe, acest fapt fiind condiţionat de multiplele probleme ce apar în legătură cu finanţarea instituţiilor de învăţământ primar şi secundar general în bază de cost standard per elev, precum şi cu autonomia financiară, de care beneficiază de o perioadă de timp. Participanții la întrunire au fost informați asupra stării actuale de lucruri în domeniul finanțării instituțiilor de învățământ. Astfel, Simion Buga a menționat, că, în legătură cu faptul, că până la moment Legea bugetului de stat pentru anul 2016 nu a fost adoptată, se lucrează cu cifre provizorii, toate cheltuielile din sistemul de stat al achizițiilor publice a fost sistat, rămânând doar cheltuielile pentru salarii și facturile la servicii.

În contextul problemelor actuale din sistemul educațional din raion, Vasile Molodilo a menționat că pe viitor școlilor mici din raion, cu excepția Gimnaziului Constantinovca, care se află la o distanță mare de alte instituții și în care se predă limba bulgară, nu le vor mai putea fi alocate suplimentar, pentru întreținere, mijloace financiare din componența raionului, de aceea este necesar ca ele să fie reorganizate în instituții de tip școală primară-grădiniță. În contextul pregătirilor pentru examenele de absolvire a gimnaziilor și liceelor, șeful Direcției învățământ a atenționat managerii școlari asupra obligației lor de a completa corect baza de date a candidaților la examenele de absolvire, de a respecta condițiile speciale de examinare a elevilor cu cerințe educaționale speciale.

Călărași
La inițiativa primarului orașului Covasna, Județul Covasna, România, Thiesz Janos și secretarei orașului Covasna, Vasilica Ena, în temeiul Deciziei Consiliului orășenesc Călărași nr.06/18 din 24.10.2014, primarul orașului Călărași, raionul Călărași din Republica Moldova, Nicolae Melnic și secretarul Consiliului Local, Ecaterina Melnic, la data de 05 martie 2016, în orașul Covasna, Județul Covasna, România, au semnat solemn Protocolul de înfrățire dintre cele două orașe, prin care părțile au convenit să stabilească parteneriate de colaborare din mai multe domenii de interes reciproc, pentru promovarea în comun a unor proiecte de dezvoltare economică și socială care să vină în beneficiul comunităților locale, pentru dezvoltarea de noi dimensiuni ale cooperării bilaterale în domeniul Administrației Publice Locale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *