Timpul.md

Actualitate 15 Iulie 2016 | 08:14

Timpul local: Dubăsari, Ialoveni, Orhei, Șoldănești

Pe 11 iulie curent, în raionul Dubăsari, într-o vizită de lucru s-a aflat Victor Zubcu, ministrul Tineretului şi Sportului.

În cadrul dialogului, participanţii la şedinţă au abordat problemele cu care se confruntă autorităţile publice locale la capitolul tineret şi sport. Astfel, fiind puse problema lipsei terenurilor sportive în localităţi, salariile mici şi lipsa specialiştilor din domeniu la nivelul APL de nivelul I şi II, necesitatea susţinerii tinerilor sportivi care înregistrează performanţe deosebite la olimpiadele naţionale şi internaţionale, organizarea forumurilor comune cu participarea specialiştilor de tineret din instituţiile centrale şi locale, lipsa surselor financiare şi necesitatea susţinerii activităţilor sportive raionale organizate cu implicarea tinerilor de pe ambele maluri ale râului Nistru, dezvoltarea și consolidarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor, insuficiența bugetară a consiliilor locale, aplicarea Legii cu privire la filantropie şi sponsorizare Nr. 1420-XV din 31.10.2002, şi alte chestiuni ce ţin de tineret. Ministrul a vizitat şi Centrul de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia” din satul Coşniţa.

Ialoveni

Un sit arheologic de o mare valoare istorică a fost descoperit în satul Costeşti, din raionul Ialoveni, în preajma căruia a existat o localitate medievală. Acesta datează din secolul XIV. În urma săpăturilor, arheologii au descoperit vase din ceramică, monede din bronz şi două puşculiţe din ceramică în care erau păstrate economiile familiei. Situl arheologic a fost descoperit de un locuitor al satului, în timp ce săpa un şanţ. În urma lucrărilor arheologice au fost descoperite şase gropi menajere şi două bordeie construite din lemn şi lut. După două săptămâni de săpături, specialiştii au scos la suprafaţă mii de cioburi de vase, cuie din metal și vase din ceramică specifice acelei perioade. Majoritatea obiectelor descoperite conţin ornamente care erau folosite în oraşele Hoardei de aur. Specialiştii susţin că în perioada medievală în regiune era amplasat un oraș populat de tătaro-mongoli, al doilea ca importanţă după Orheiul Vechi.

Orhei

În zilele de 16–17 iulie curent, ora 10.00, la Orhei, în preajma lacului orăşenesc (parcul din strada V. Lupu) se va organiza şi va derula Expoziţia-Târg (nivel naţional), Ediţia a IV-a a crescătorilor de ovine şi caprine.

Expoziţia-Târg este consacrată promovării ramurii crescătorilor de ovine şi caprine, procesarea producţiei şi prelucrarea pielii.
În program: Expoziţii cu realizări ale animalelor de prăsilă, a producţiei animaliere şi articolelor confecţionate din piele de Meşteri Populari, la fel, a echipamentului destinat procesatorilor tehnologiilor din domeniu.

Spectacolul muzical cu genericul „Moldova – Plai Mioritic” va fi prezentat de artişti autohtoni.
Organizatori: Consiliul Raional Orhei, Secţia agricultură şi alimentaţie, ACSA, Federaţia Naţională a Fermierilor Orhei, Uniunea crescătorilor de ovine şi caprine din Moldova.

Șoldănești

Potrivit prognozelor estimative efectuate de către Direcția agricultură și alimentație, recolta de grâne va fi mai mare cu 30-40 la sută faţă de anul trecut şi va ajunge, în total, la 35 mii tone. Acest lucru se datorează atât investițiilor efectuate de către producătorii agricoli, cât și de condițiile climaterice favorabile. Dacă în 2015 de pe un hectar de grâu s-au recoltat 28,5 q/ha de cereale, în acest an, fermierii vor strânge cu 35-40% mai mult. În acest an, din 9210 de hectare însămânțate cu culturi din grupa întâi (care se recoltează vara), au fost semănate 7500 de hectare de grâu de toamnă, 800 ha cu orz de toamnă și 600 cu orz de primăvară, 120 ha de mazăre și 790 ha de rapiță. Specialiștii DAA susțin că: „Dacă toate condițiile vor fi favorabile, atunci este prognozat estimativ ca la finele recoltării să se obțină între 27-28 mii de tone de grâu, până la 4,20 mii de tone de orz și aproximativ 1,9 mii tone de rapiță”.

Pe 8 iulie, Nicolae Olaru, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a efectuat o vizită de lucru în raion. Oficialul face parte din grupul de lucru, creat pe lângă Guvern pentru a inspecta și evalua situația creată pe câmpurile din raioanele afectate de calamitatea naturală produsă între 18-19 iunie curent. Viceministrul împreună cu șeful DAA, Andrei Muțuțchi s-au deplasat în mai multe câmpuri și s-a convins că cel mai mult au avut de suferit plantațiile de floarea-soarelui și a orzului de primăvară. Potrivit specialiștilor, diminuarea recoltei va fi considerabilă, iar fermierii care au plantat aceste culturi vor suporta pierderi esențiale. Indiciile de recoltare vor fi mai precise în luna august sau început de septembrie, însă până atunci, viceministrul i-a asigurat pe fermieri că demersurile privind acordarea ajutorului financiar pentru ameliorarea situației vor fi luate în considerare la guvern.
Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus