Actualitate

Tinerii din Uniunea Europeană vor putea călători gratuit cu trenul în Europa, timp de 30 de zile

Prin acest vot, Parlamentul European a acceptat propunerile raportului român de a crește alocările pentru investițiile în locuri de muncă pentru tineri și pentru siguranță, precum și pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova, dar și de a finanța, în premieră, Programul de acordare a unui abonament gratuit de tren de o lună pentru fiecare tânăr din UE care împlinește 18 ani și care dorește să viziteze Europa, scrie caleaeuropeana.ro.
Conform unui program-pilot ce dispune de un buget de 12 milioane de euro și inclus în propunerea de buget pentru anul 2018, tinerii din statele membre ale Uniunii Europene vor putea primi un bilet de tren gratuit, în ziua în care împlinesc 18 ani, pentru a călători în țările din Uniune.
Proiectul, alături de întreaga rezoluție privind bugetului Uniunii Europene pe anul 2018 a fost votat în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, cu 414 voturi pentru, 163 împotrivă și 90 de abțineri.
“Ne propunem să lansăm proiecul la 1 iunie 2018. Comisia Europeană va trebui să îl implementeze, să propună o modalitate de executare a programului. Eu îmi pot imagina un sistem primul venit-primul servit. Vreau ca acest bilet să poată fi folosit într-o perioada de 3 ani, să alegi când să activezi cele 30 de zile. Trebuie să vedem ce preț vom reuși să negociem cu companiile feroviare. Nu vom reuși să furnizăm bilete pentru toți tinerii, dar este un prim pas”, a declarat europarlamentarul român Siegfried Muresan, unul dintre promotorii proiectului în Parlamentul European.
Inițiativa acestui program îi aparține liderului grupului PPE în Parlamentul European, eurodeputatul german Manfred Weber, campania pentru acest proiect-pilot fiind lansată de către grupul PPE în luna decembrie a anului trecut, și a fost introdus în premieră de eurodeputatul Siegfried Mureșan pe lista priorităților de negociere pentru bugetul de anul viitor al Uniunii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *