Timpul.md

Actualitate 24 Mai 2018 | 11:01

Tinerii fermieri vor primi subvenții de la stat. Noul regulament aprobat de guvern

Statul încurajează tinerii fermieri și femeile să înfiinţeze şi să dezvolte afaceri în domeniul agroalimentar. Aceștia vor primi în avans subvenții pentru proiectele de antreprenoriat, potrivit Regulamentului cu privire la condițiile și procedura de acordare a acestor plăți, aprobat de Guvern.

În anul curent, în Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural sunt preconizate în acest scop 45 de milioane de lei. Subvențiile în avans vor fi acordate în baza proiectelor investiţionale depuse de fermierii, care desfăşoară pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar şi nu sunt afiliaţi unui alt producător agricol.

Agricultorii vor putea beneficia o singură dată de acest sprijin financiar, valoarea căruia va fi de cel mult 650 de mii de lei. Subvenția va fi oferită în două tranşe. Prima parte va constitui 75% din valoarea subvenţiei şi va fi acordată în momentul semnării contractului, iar cea de-a doua tranşă, de 25%, va fi transferată odată cu lansarea afacerii, termen care nu poate depăși doi ani.

„La început de mandat, ne gândeam cum să plătim restanțele la subvenții. Acum am reușit nu doar să le achităm, dar să venim cu 200 de milioane de lei mai mult pentru Fondul de subvenționare. Luând în considerare cât de răspândită este agricultura în Republica Moldova, acest proiect constituie o posibilitate și pentru moldovenii care sunt plecați peste hotare să revină să beneficieze de aceste subvenții”, a menționat premierul Pavel Filip.

Autoritățile își propun prin aceste subvenții să creeze peste 300 de afaceri agricole și peste 500 de locuri de muncă în sate. Pentru implementarea sistemului de acordare în avans a subvenţiilor, anual, din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural vor fi alocate cel puţin 5%.

Sursa: ipn.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus