Ultima oră

Tinerii liberali cer Comisiei Electorale Centrale sa le respecte dreptul la vot

Organizatia de Tineret a Partidului Liberal (OTPL) a depus, ieri, un demers la Comisia Electorala Centrala (CEC), prin care a solicitat organului electoral ca termenul de depunere a declaratiei privind noul loc de sedere sa fie prelungit pana pe data de 24 iulie. In acest sens, mai multi membri ai organizatiei s-au adunat in fata CEC, unde au pichetat cladirea. Sergiu Boghean, presedintele OTPL, a dat citire unui apel (adresat organizatiilor de tineret ale partidelor politice, ONG-urilor de tineret si sindicatelor studentesti), in care solicita „sa sustina efortul nostru pentru a determina CEC sa respecte dreptul la vot al tinerilor, garantat prin Constitutie”.

OTPL considera ca, la moment, „majoritatea tinerilor care isi fac studiile in alta localitate decat cea de domiciliu sunt privati de dreptul de a-si exprima optiunea de vot in localitatea de bastina”. Iurie Ciocan, secretar CEC, le-a promis tinerilor liberali ca va lua act de demersul lor in normele stabilite. „Comisia ordinara va avea loc vineri; daca va fi necesar, vom convoca una extraordinara”, a spus Ciocan.

Amintim ca CEC a stabilit, anterior, perioada de depunere a declaratiilor de sedere, intre 17-26 iunie 2009, timp in care majoritatea tinerilor erau in perioada examenelor. Igor Botan, director executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa (ADEPT), spune ca exista o solutie „foarte simpla si eleganta”, care nu necesita bani. „CEC, odata ce a adoptat hotararea privind aplicarea stampilei „Alegeri”, pentru a se evita votul multiplu, ar putea adopta o alta hotarare prin care ar permite studentilor sa voteze acolo unde le este mai comod: la locul de resedinta sau la cel de domiciliu. Este adevarat ca in Codul Electoral este prevazuta votarea la locul de resedinta, pentru excluderea votului multiplu. Deoarece votul multiplu se exclude prin aplicarea stampilei „Alegeri”, norma din Codul Electoral isi pierde sensul. Asa se rezolva problema si nu este nevoie de bani”, explica Botan.

Conform unor estimari, in R. Moldova exista peste 120 mii de studenti, dintre care 105 mii in capitala. Circa 80.000 de studenti din Chisinau au domiciliul oficial in localitatile de bastina. Daca acest numar imens de studenti s-ar deplasa gratis la locul de resedinta, statul ar trebui sa cheltuiasca cel putin 2,5 mln. lei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *