Opinii și Editoriale

Titirezul rusesc

Saptamana trecuta a avut loc un eveniment fara precedent in lumea contemporana: comitetul legislativ din sovietul suprem al autoproclamatei republici transnistrene a aprobat initiativa de folosire a drapelului Rusiei ca „drapel national”, alaturi de cel al enclavei separatiste. Initiativa de a oficializa in stanga Nistrului tricolorul alb-albastru-rosu al Rusiei a venit din partea deputatilor din fractiunea partidului „Obnovlenie”, care detine majoritatea in legislativul de la Tiraspol si-i condus de spicherul parlamentului din regiunea secesionista.

Un comunicat al sovietului suprem explica gestul prin faptul ca drapelul rusesc este simbolul de stat al Federatie Ruse, stat succesor al URSS si stat garant, „cu care poporul transnistrean si-a exprimat dorinta de reunificare”. Si presedintele comitetului legislativ, Galina Antiufeev, sotia sefului KGB din regiunea secesionista, sustine ca drapelul national al Transnistriei va fi o copie a drapelului rus. Iata o sfidare deschisa a Chisinaului si a tuturor organismelor internationale implicate in procesul de reglementare a diferendului transnistrean.
 

Mass-media ruseasca, in special „Kommersant”, a difuzat masiv reactiile oficialitatilor de la Moscova pe marginea acestui caz, preluate si de presa de la Chisinau. Reprezentanti ai MAE din Rusia sustin ca au ramas socati de o asemenea decizie, ca este incorecta si cere o expertiza juridica. Ar rade de ei chiar si Daniel Ortega, liderul prorus din Nicaragua, singurul in aceasta lume care a recunoscut independenta Osetiei de Sud dupa atacul Rusiei asupra Georgiei in august 2008. Toti inteleg fatarnicia Rusiei, a carei politica totdeauna s-a bazat pe minciuni, pe machiavelism. Adevarul e ca, in ultimul timp, dupa ce a lasat Georgia insangerata, Rusia tatoneaza tot mai insistent terenul in regiunea geopolitica de la portile Balcanilor. Pe de o parte, ea a sugerat si a sustinut atacurile antiromanesti ale lui Voronin impotriva Romaniei, iar pe de alta – isi fortifica prezenta pe malul stang al Nistrului. Drapelul Rusiei pe institutiile de stat ale autoproclamatei republici inseamna ca Moscova vrea sa demonstreze deschis cine este stapan in estul R. Moldova.
 

Un strain s-ar cruci, vazand ca Chisinaul oficial tace. Nici seful statului in exercitiu, nici Ministerul de Externe n-a luat atitudine pentru a-i pune la punct pe autorii diversiunii, dar si pentru a arata lumii intregi ca Moscova si liderii secesionisti de la Tiraspol isi manifesta deschis obraznicia si agresivitatea impotriva statului si poporului moldovenesc. Noi insa am vazut – tot mai des in ultimii ani – ca liderul partidului de guvernamant de la Chisinau este titirezul intereselor rusesti la Nistru. Se roteste dupa sfarla Moscovei. Nu va indrazni sa-i reproseze ambasadorului rus la Chisinau, care este si unul dintre consultantii regimului separatist de la Tiraspol. Mai mult: tot saptamana trecuta, Valeri Kuzmin a cerut oficializarea limbii ruse drept a doua limba de stat in R. Moldova. Dar Voronin nu-l fugareste pe acesta din republica, precum a facut-o cu ambasadorul Romaniei, invinuit de amestec in treburile interne ale R. Moldova. N-o sa acuze Rusia la Bruxelles de faptul ca isi arboreaza drapelele pe institutiile oficiale din tara sa, precum a facut-o, odata cu evenimentele din 7 aprilie, impotriva Romaniei. Asta inseamna ca, prin actiuni sincronizate cu Moscova, Voronin lucreaza impreuna cu Smirnov la transnistrizarea R. Moldova, adica la rusificarea teritoriului romanesc din stanga Prutului…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *