Actualitate

Top cele mai lungi bătălii din istorie. Războiul de 335 de ani în care nu s-a tras niciun foc de armă

În cele ce urmează vă vom prezenta zece dintre cele mai lungi războaie din istorie. Majoritatea au implicat vărsare de sânge şi multe vieţi pierdute, însă într-unul dintre războaie nu a fost tras nici măcar un foc de armă.

10. Războiul peloponesiac (27 de ani):
acest conflict din Grecia Antică a avut loc între Atena şi Sparta conducătoarea Ligii peloponesiace. Din cauza duratei războiului, istorii l-au împărţit în mai multe faze. Războiul a avut loc între anii 431 şi 404 î.Hr.. Conflictul armat a izbucnit din cauză că Atena începea să devină o putere militară, fapt ce i-a alarmat foarte mult pe spartani. Războiul s-a încheiat cu victoria Spartei.

9. Războiul de treizeci de ani (30 de ani): acest război purtat sub pretext religios s-a desfăşurat între 1618 şi 1648, bătăliile fiind date între catolici şi protestanţi. Luptele dintre cele două părţi s-au dat în cea mai mare parte pe teritoriul Sfântului Imperiu Roman, actuala Germanie, producând pierderi omeneşti şi pagube însemnate. Conflictul a durat timp de trei decenii şi a dus la naşterea unei noi Europe. Războiul s-a încheiat în urma Păcii din Westfalia.

8. Războiul Aceh (31 de ani): acest război a început în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în Indonezia aflată sub stăpânire olandeză. Conflictul a izbucnit în anul 1873, după ce conducătorii olandezi au declarat război împotriva Sumatrei, denumită ulterior Aceh. Cauza războiului a reprezentat-o zvonul că Aceh-ul ar complota cu Statele Unite ale Americii împotriva olandezilor. Războiul s-a încheiat cu victoria europenilor.

7. Războiul celor Două Roze (32 de ani): acest război civil a avut loc în nordul Angliei şi a început în anul 1455. Războiul s-a purtat între Casa de York şi Casa de Lancaster, ambele părţi dorind să obţină tronul ţării. Conflictul a fost denumit astfel datorită trandafirilor de culoarea roşie şi albă pe care fiecare casă a folosit-o ca emblemă. Războiul a avut ca rezultat fondarea dinastiei Tudorilor.

6. Războiul civil din Guatemala (36 de ani): început în anul 1960, războiul civil din Guatemala a izbucnit din cauza mai multor probleme cu care se confruntau localnicii. Totuşi, motivele principale le-au reprezentat modul de folosire a terenurilor şi drepturile generale ale oamenilor. Bătăliile s-au dat între urmaşii cuceritorilor spanioli şi mayaşi. Pacea dintre cele două părţi a fost semnată în 1996.

5. Războaiele punice (43 de ani): cele trei războaie punice s-au desfăşurat pe durata a 43 de ani. Unii istorici consideră că războiul efectiv a durat efectiv peste două milenii, dacă se ia în considerare data de semnare a tratatului de pace. Războiul dintre Roma şi Cartagina a izbucnit în anul 264 î.Hr., iar tratatul a fost semnat abia în anul 1985. Singurul motiv pentru care se consideră că războiul punic s-a încheiat în anul 146 î.Hr. este acela că Cartagina a dispărut de pe suprafaţa pământului, după ce a fost învinsă în trei rânduri de către romani.

4. Războiul greco – persan (52 de ani): acest război din Persia şi Grecia a fost unul extrem de important. El a reprezentant o încercare de extindere a Imperiului Persan spre Europa. Persanii au încercat să cucerească Grecia, însă localnicii nu s-au lăsat învinşi. În replică, grecii au atacat şi ei teritorii ocupate de către perşi. Conflictul a durat timp de 52 de ani, fără ca nici una dintre părţi să iasă învingătoare.

3. Războiul de 100 de ani (116 ani): acest război are un nume atipic, deoarece Războiul de 100 de ani a durat 116 ani mai exact. Luptele au început în anul 1337 şi s-au purtat între englezi şi francezi. Războiul de 100 de ani poate fi împărţit în trei faze: Războiul Edwardian defăşurat între 1337 şi 1369, încheiat cu victoria englezilor, Războiul câştigat de regele francez Carol al V-lea, care a avut loc între 1369 şi 1389 şi Războiul Lancastrian desfăşurat între 1415 şi 1453, sfârşit tot cu victoria Franţei. La sfârşitul războiului, Franţa şi Anglia au renunţat la statutul lor de regate feudale şi au devenit state de drept.

2. Războiul de 335 de ani (335 de ani): acest conflict extrem de lung este cel de-al doilea război civil englez purtat între parlamentari şi regalişti. Războiul a început în anul 1651 şi a durat până în 1986 fiind purtat între insulele Scilly situate în sud vestul Marii Britanii şi Olanda. Chiar dacă a durat sute de ani, în acest război nu s-a vărsat sânge. Războiul a fost declarat oficial între cele două părţi, dar nu a fost tras niciun foc de armă.

1. Războiul de la Arauco (345 de ani): durata acestui război întrece cu zece ani Războiul de 335 de ani. Conflictul s-a purtat între poporul Mapuche şi spaniolii coloniali. Luptele s-au desfăşurat în mare parte în regiunea Araucania din Chile. Războiul a început în anul 1598 şi s-a sfârşit în 1883. Bătălia s-a încheiat cu victoria localnicilor.

Sursa: Adevarul.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *