Economie

TOP-ul SEE 2013 al CELOR MAI BUNE companii din Europa de Sud

Miniștrii, reprezentanții Comisiei Europene, directorii mai multor instituții financiare s-au adunat să discute despre oportunitățile de afacere și încercările la care sunt supuse ele acum.

TOP-ul SeeNews 100 a cercetat cele mai performante companii înregistrate în Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Slovenia. În fiecare an, top-ul se separă în trei compartimente: TOP 100 Companii, TOP 100 Bănci și TOP 100 Asigurări. Ediția din anul curent a acestui top include aprecieri, profiluri, interviuri și relatări a celor mai importante evenimente economice din țările implicate în 2012. „SeeNews a pus un mare accent pe sustenabilitate și industrie. De asemenea, pentru prima dată, a fost realizată o diagramă cu cei mai mari producători de farmaceutice și distribuitorii lor. Astfel, a fost adăugat un întreg capitol cu privire la sectorul farmaceutic ”, spune redactorul-șef Mira Karadjova.

Țările din Europa de Sud, cu punctele forte și slabe ale acestora, au creat o imagine mixtă a anului 2012, dar, în general, au punctat încetinirea activității economice și creșterea ratei șomajului, ceea ce a lăsat o pată în toată lumea. Recesiunea din zona Euro a avut o influență nefavorabilă asupra investițiilor străine directe și de cererea externă în aceste țări.

Toate țările din regiune au raportat rate de creștere mai lentă a PIB-ului în 2012 față de 2011. Cel mai descurajator proces al activității economice a fost criza din zona euro, principalul partener comercial al țărilor din Sudul Europei, ceea ce a dus la criza de anul trecut a exporturilor. Consumul redus al produselor de uz casnic a fost o altă cauză a scăderii performanței economiei. Iarna grea, inundațiile de primăvară, seceta din vară și incendiile forestiere din regiune au afectat atât culturile, cât și infrastructura și activitatea economică. Totuși, câteva dintre acele state au reușit să înregistreze o creștere economică modestă și să țină sub control inflația.

Având în vedere dificultățile cu care se confruntă zona euro și de condițiile macroeconomice dezastruoase din Grecia și Italia, imaginea stabilă din țările studiate de SEE sugerează că bărcile mici ar putea supraviețui mai ușor în apele învolburate.

Moldova în SeeNews TOP 100 SEE 2013

Moldova nu a intrat în acest Top anul precedent. Moldovagaz SA a fost cea mai mare companie ne-financiară din țară, urmată de Red Union Fenosa SA și Orange Moldova SA.

Moldova a avut trei lideri în TOP-ul 100 de bănci. Cea mai mare bancă moldovenească a fost numită Moldova Agroindbank SA, cu numărul 73, urmată de Banca Comercială VictoriBank SA și Banca Comercială Moldoncombak SA, care au ocupat locurile 83 și 90.

Două din cele mai mari Agenții de Asigurare ale Moldovei au fost numite Moldasig SRL, pe locul 61 și Asito SA, pe locul 94.

top100.seenews.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *