Timpul.md

Actualitate 27 Iunie 2018 | 16:25

Topul celor mai bine cotate bănci din R. Moldova. Care instituții se află în fruntea clasamentului / FOTO

Moldova Agroindbank, urmată de Mobiasbancă și Moldindconbank se clasează în topul băncilor comerciale cu cele mai bune performanțe. Topul a fost realizat în urma aplicării metodologiei clasamentului performanței bancare, la sfârșitul lunii mai 2018, de către experții Centrului analitic independent Expert-Grup. Pe fundalul unor performanțe sporite, alte două bănci, ProCreditBank şi BCR Chișinău, înregistrează un avans față lunile precedente, scrie IPN. 

Experții menționează că la nivelul indicatorilor generați pe compartimente specifice, băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele sunt: BCR Chișinău; Eximbank și „EuroCreditBank”. Băncile cu cel mai mare volum de active lichide: „Victoriabank”; Eximbank; și BCR Chișinău. Băncile cu cele mai calitative active: „FinComBank”; BC „Mobiasbanca” și „EuroCreditBank”. Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: „Moldindconbank”; „Mobiasbanca” și „Moldova-Agroindbank”, iar băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite: „Moldova-Agroindbank”; „Moldindconbank” și „Mobiasbanca”.


Potrivit Expert-Grup, la sfârșitul lunii mai a anului 2018, principalii indicatori financiari și prudențiali ai băncilor comerciale continuă să înregistreze valori ridicate, atât la nivel agregat cât și, în cele mai multe cazuri și la nivel individual.

Suficiența capitalului ponderat la risc rămâne la un nivel de peste 30% pe întreg sectorul bancar, oscilând în jurul valorii de 30% pentru băncile mari și de peste 50% pentru cele mici. Lichiditatea băncilor rămâne mult peste limitele reglementate, dar și cele recomandate de practica bancară, fapt ce amplifică apariția unor costuri de oportunitate din ce în ce mai mari. Cu toate acestea, băncile continuă acumularea constantă de profit în baza unei marje bancare consistente, a unor diferențe pozitive de curs valutar și utilizarea activă a instrumentelor de politică monetară (în special Certificatele Băncii Naționale și rezervelor obligatorii).

Astfel, în primele cinci luni ale anului 2018, profitul acumulat de bănci se cifrează la circa 734,5 milioane de lei, fiind influențat negativ de pierderile calculate de o singură bancă (Eximbank – 113 milioane de lei urmare procesului de restructurare a activelor și preluare de către noii acționari). 

Sursa: ipn.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus