Timpul.md

Actualitate 4 Aprilie 2013 | 07:07

Torționarii de la 7 aprilie pot scăpa nepedepsiți

Tăcerea este complicitate.

Mai mulți tineri au protestat ieri în fața Comisariatului General de Poliție, cerând lumină în dosarul 7 aprilie. Chiar dacă au trecut patru ani de la acțiunile de protest ale tinerilor împotriva puterii de atunci, majoritatea acuzațiilor de tortură se tărăgănează. Problema devine mai îngrijorătoare, deoarece, la expirarea termenului de prescripție, adică peste un an, polițiștii care au maltratat sute de tineri în comisariatele de poliție nu vor mai putea fi trași la răspundere.

Potrivit Cristinei Pereteatcu, director executiv Amnesty International Moldova, participanții la miting au ales anume acest loc, deoarece, cu patru ani în urmă, aici au fost torturate sute de persoane. La patru ani de la acel moment, evenimentele din aprilie 2009 ridică încă multe semne de întrebare.

Acum ori niciodată

„Amnesty Internațional Moldova împreună cu Centrul de Resurse Juridice am ieșit în fața Comisariatului General de Poliție pentru a cere lumină în dosarul 7 aprilie. Suntem îngrijorați că, după patru ani, avem mai multe întrebări decât răspunsuri. Neliniștea este și mai mare, deoarece mai avem puțin timp la dispoziție pentru a face dreptate, căci, conform Codului Penal art. 60, dacă în decursul a cinci ani nu au fost trase la răspundere persoanele învinuite de tortură, acestea pot scăpa basma curată”, a declarat Cristina Pereteatcu.

Pe lângă scandări și placate, tinerii au ținut în mâini becuri, cerând astfel lumină în dosarele care au fost deschise. „Acum țin în mână un bec. Este un simbol și cerem lumină în toate dosarele care au fost sau care trebuie să fie deschise”, a menționat Irina Druță.

Petiție către organele de stat

Nemulțumirea tinerilor nu se oprește aici. Igor Stoica, coordonator de programe Amnesty International Moldova, a explicat că membrii organizației vor continua această campanie și în curând vor adresa o petiție către Ministerul de Interne, Procuratura Generală și Consiliul Superior al Magistraturii.

„Vrem să cerem investigarea promptă, eficientă și atragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate. Fiecare trebuie să poarte răspundere pentru faptele sale. Noi vrem ca procuratura să-și facă meseria”, a spus Igor Stoica.

Printre participanții la miting se afla și Vitalie Crețu. Bărbatul povestește că a fost torturat la Comisariatul General de Poliție timp de cinci zile, deoarece a îndrăznit să participe la evenimentele din 2009.

Cinci zile închis pentru că a îndrăznit să participe la evenimentele din aprilie

„Am fost capturat de polițiști și am fost dus la comisariat unde am fost bătut și am stat închis cinci zile. Am văzut tineri de 16-17 ani, care au fost loviți cu cruzime. Am trăit un coșmar”, își amintește Vitalie Crețu.

Bărbatul povestește că a fost învinuit pe nedrept de participare la devastarea clădirilor parlamentului și a președinției, deoarece pe data 7 aprilie el a fost la serviciu.

„Abia pe 8 aprilie, am ieșit ca să susțin tinerii din Piața Marii Adunări Naționale. Atunci am observat că sunt urmărit de polițiști și am încercat să fug de ei. Însă aceștia m-au prins, când am ajuns pe teritoriul Spitalului nr. 1, unde lucrez. Scena de tortură s-a petrecut chiar în fața colegilor de serviciu”, își amintește bărbatul.

O mie de lei despăgubiri pentru tortura pe care a îndurat-o

Vitalie a primit o mie de lei despăgubiri pentru cele cinci zile aflate în arest. Bărbatul menționează că este o sumă mizeră, dacă este să raportăm la chinurile prin care a trecut.

Pe 7 aprilie se împlinesc patru ani de când la Chișinău au avut loc acțiunile de protest ale tinerilor împotriva puterii de atunci. În urma revoltelor, clădirile parlamentului și a președinției au fost devastate, o persoană a decedat și peste 600 de tineri au fost arestați și torturați.

După evenimentele din 7 aprilie 2009, au fost inițiate 173 de cauze penale de către Procuratura Generală, dintre care 59 au ajuns în judecată. De asemenea, până acum au fost condamnați 14 polițiști și 13 protestatari. Timp de patru ani, au fost pornite 102 cauze penale, iar 32 dintre acestea au fost expediate în judecată. Urmărirea penală a fost încetată în 68 de cauze penale, în privința a 178 de persoane, inclusiv pe motiv de împăcare a învinuiților cu reprezentanții statului.


În prezent, procurorii cercetează infracțiunile săvârșite de reprezentanții autorităților publice contra protestatarilor și altor persoane. Acestea au fost catalogate drept exces de putere și tortură. Din numărul total de plângeri, în 71 de cazuri au fost pornite cauze penale, dintre care 42 - tortură, 19 - exces de putere, iar 10 - alte categorii de infracțiuni. La solicitarea procurorilor au fost suspendați provizoriu din funcție 14 colaboratori MAI.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus