Timpul.md

Actualitate 24 Februarie 2020 | 17:28

Tot ce trebuie să știi despre coronavirus - cum să te ferești de virus și de ce nu trebuie să mergi direct la spital dacă ai simptome: „Ar trebui să o lăsăm mai moale cu mall-urile și aglomerațiile în această perioadă”

 

​Simptomele infecției cu temutul coronavirus, care a provocat peste 2.500 de decese în China și a ucis 4 oameni și în Italia, seamănă foarte mult cu cele ale unei banale răceli, mai ales în cazul formelor ușoare de îmbolnăvire (aproximativ 95% din totalul cazurilor), sau cu cele ale gripei, explică, într-un interviu acordat HotNews.ro, Adrian Marinescu, medic specialist în boli infecțioase la Institutul Matei Balș din București.


Info pe scurt:

Simptomele infecției cu coronavirus seamănă foarte mult cu cele ale unei banale răceli sau cu cele ale gripei - tuse, febră, durere în gât, dificultăți la respirație.

Doar persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în zone unde se înregistrează focare/îmbolnăviri de coronavirus sau care au intrat în contact cu persoane care au călătorit recent în astfel de zone sunt expuse la virus. Celelalte au răceală sau gripă.

95% dintre infecțiile cu coronavirus sunt forme ușoare și se tratează cu medicamentele administrate în mod normal în cazul infecțiilor respiratorii. Doar 5% sunt forme mai grave.

Nu mergi direct la spital dacă ai simptome. Persoanele care au suspiciuni că ar fi putut intra în contact cu virusul și prezintă simptome nu trebuie să meargă singure la medic sau la camera de gardă a unui spital, riscând să transmită virusul, ci să sune la Direcția de Sănătate Publică din județul respectiv, iar de acolo vor fi ghidate ce pași trebuie să urmeze. În mod normal, persoana suspectă este preluată de un echipaj medical, testată și izolată, dacă este cazul.

Evitați aglomerațiile, spălați-vă des pe mâini și evitați să vă atingeți fața cu mâinile nespălate - sunt principalele recomandări ale medicilor în această perioadă, în condițiile în care în România este și epidemie de gripă sezonieră.

Nu mergeți singur la medic sau la spital, ci sunați la DSP, în cazul în care suspectați că ați intrat în contact cu coronavirusul

Singurele persoane care ar trebui să se alarmeze din cauza simptomelor sunt cele care au călătorit în ultimele 14 zile în zone unde se înregistrează focare sau care au intrat în contact cu persoane care au călătorit recent în zone unde sunt persoane infectate cu coronavirus, explică medicul Adrian Marinescu.

O persoană care prezintă astfel de simptome și care a călătorit în zone unde s-au înregistrat cazuri de îmbolnăviri sau a intrat în contact cu persoane care au călătorit în astfel de zone nu trebuie însă să meargă singură la medic sau la camera de gardă a unui spital, riscând să transmită virusul, ci să sune la Direcția de Sănătate Publică din județul respectiv, iar de acolo va fi ghidată ce pași trebuie să urmeze. În mod normal, persoana este preluată de un echipaj medical, testată și izolată, dacă este cazul, spune medicul Adrian Marinescu.

95% dintre infecțiile cu coronavirus sunt forme ușoare, care pot fi tratate cu medicamentele administrate în mod normal în cazul infecțiilor respiratorii. Doar 5% sunt forme mai grave, iar o parte dintre ele sunt la persoane în vârstă și care suferă de alte afecțiuni.

Răspândirea virusului poate scădea în emisfera nordică în momentul în care temperatura de afară va crește, însă riscul nu este complet eliminat, deoarece pot apărea focare în alte zone, unde vor fi temperaturi mai scăzute. În plus, în zonele unde sunt acum focare, dacă numărul de cazuri va scădea odată cu creșterea temperaturilor, există riscul ca oamenii să nu își mai ia măsurile necesare și, după un interval de timp, să înceapă să migreze cu mai multă ușurință, lucru care ar putea duce la apariția de noi focare, avertizează medicul Adrian Marinescu.

"Ar trebui să o lăsăm mai moale cu mall-urile și aglomerațiile"
În România nu s-a înregistrat până în acest moment niciun caz de infecție cu coronavirus, iar principalele măsuri de prevenție, în lipsa unui vaccin care să prevină îmbolnăvirea, vaccin care nu există deocamdată, sunt: "Ar trebui să o lăsăm mai moale cu mall-urile și aglomerațiile în această perioadă, spălați-vă des pe mâini, evitați să vă atingeți fața cu mâinile nespălate. Măsuri de bun simț, până la urmă", potrivit medicului Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu, medic de boli infecțioase la Institutul Matei Balș din București, amintește și faptul că în România s-au înregistrat peste 20 de cazuri de infecție cu SARS (Sindromul respirator acut sever) în timpul epidemiei din China, din anul 2003. Toți bolnavii au fost tratați atunci la Institutul Matei Balș, cel mai mare spital de boli infecțioase din țara noastră, și nu s-a înregistrat niciun deces.

În anul 2003, China a fost lovită de o epidemie de SARS (Sindrom respirator acut sever) care a dus la infectarea a peste 5.000 de oameni în China și a provocat 349 de decese. În întreaga lume s-au înregistrat atunci 8.000 de cazuri de infecții cu SARS și 774 de decese. Epidemia s-a manifestat în perioada noiembrie 2002 - iulie 2003.

https://www.hotnews.ro/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus