Actualitate

Tradarea Tradarii

In ecuatia conflictelor politice moldovenesti au aparut subit mai multe necunoscute. Prima – PCRM nu si-a mai inaintat candidatul la functia de sef de stat, iar Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) nu l-a inaintat pe cel de-al doilea candidat (formal) al sau si astfel s-ar putea intampla ca votarea din 23 octombrie sa nu aiba loc.

A doua – deputatul comunist Vladimir ?urcan ii trimite prim-secretarului PCRM Vladimir Voronin o scrisoare in care se pronunta impotriva alegerilor parlamentare anticipate. A treia – se tot amana crearea comisiei parlamentare pentru elucidarea evenimentelor din aprilie. A patra – pentru prima data un reprezentant al presedintiei Uniunii Europene ii propune unui prim-ministru moldovean inceperea negocierilor privind aderarea Moldovei la UE. Acum, sa le luam pe rand, pentru a incerca sa intelegem ce se are in vedere in aceste situatii.

De exemplu, era clar de ce PCRM nu si-a inaintat candidatul pentru functia de presedinte: nu a vrut Voronin care, in aceste zile, isi negociaza viitorul. O face pe importantul, insa totul ce declara este nesemnificativ pe fundalul iuresului cu care misca treburile inainte Guvernul Filat. Desi Voronin continua, din inertie, sa-si mobilizeze fortele sub steagul „Sa ne aparam patria!”, aceasta Patrie i-a intors nerecunoscatoare spatele, l-a ales pe unul mai tanar si a pornit de mana cu liberal-democratii spre UE.

Acum Voronin incearca sa alerge din urma, insa batranetile il dau de sminteala, iar manzocii partidului sunt atat de naravasi, incat mai mult stricaciuni aduc decat folos. Lumea rea de gura lanseaza vorba ca Voronin ar cauta un pretext credibil pentru ca sa participe si el la votarea lui Marian Lupu si se pare ca, in aceasta situatie, ii cade tocmai la tanc scrisoarea pe care i-o scrie ciracul Vladimir ?urcan, si in care acesta ii explica lui Voronin cat de paguboase ar putea fi alegerile parlamentare anticipate pentru RM si intreg partidul comunistilor…

Dar de ce anume de la ?urcan parvine acest ravas ravasitor? Am putea deslusi un raspuns daca vom tine cont de faptul ca Vladimir ?urcan a fost printre cei sustinuti candva de Alianta pentru Democratie si Reforme la un post ministerial, ca este cel mai rational dintre liderii PCRM, ca nu s-a prea compromis in declaratii, ca este net superior in gradul de responsabilitate naravasilor Misin, Petrenco si Tkaciuk si ca si-a pastrat aparent „fata”, chiar daca a fost complice la mai multe abuzuri ale comunistilor.

Aceleasi guri rele mai vorbesc ca un mare grup de comunisti moldoveni s-au cam saturat de intrigantii barbosi din PCRM, care demult nu mai lucreaza pentru Moldova, ci fac lobby pentru alte state si interese si propriile mercedese. Fractiunea patriotica moldoveneasca din cadrul PCRM (viitoarea) a inteles ca baietii din AIE, desi cam repeziti uneori, nu sunt fraieri si sunt de mii de ori mai patrioti ai acestui pamant decat se credea.

Iar in incercarea de a raspunde de ce anume ?urcan a scris scrisoarea despre pericolul alegerilor anticipate, este suficient sa ne amintim de secventele filmate in care anume dl ?urcan organiza arborarea drapelelor buclucase pe sediile parlamentului si presedintiei…

Si acum stau si ma gandesc la aceea ca nu intamplator se tergiverseaza crearea comisiei care sa-i depisteze pe organizatorii provocarilor din 7 aprilie. Hatri baietii astia din alianta si hatra scrisoarea lui ?urcan! Desi, nu ar trebui sa scoatem din calcul versiunea ca ravasul ar putea fi si o miscare venita din cuibul ideologic al PCRM pentru a justifica participarea comunistilor la votarea presedintelui si evitarea, astfel, a alegerilor parlamentare anticipate.

Or, cu ce vor merge comunistii in alegeri anticipate? Cu zero, in comparatie cu AIE, care va merge cu un acord de asociere la UE, cu Conventia privind micul trafic de frontiera semnata si cu cateva sute de milioane de dolari venite drept suport pentru democratia moldoveneasca.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *