Actualitate

Traian Băsescu: Drumul R. Moldova către UE trece prin Bucureşti

Traian Băsescu a remarcat faptul că problema Chişinăului în drumul către UE este Partidul Socialiştilor, la conducerea căruia s-a aflat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Fostul preşedinte al României spune că şi în ţara sa au existat partide extremiste, dar niciunul nu a transformat în voturi anti-UE nemulţumirea populaţiei. Dânsul susţine că politicienii români au avut responsabilitatea obiectivelor de ţară. „S-a găsit un partid care să spună că vedeţi ce rău este cu tranziţia asta, ne pune Bruxellesul să facem una, alta. Faptul că s-a găsit un partid care valorifică nemulţumirea populaţiei legată de perioada dificilă de transformări care se produc în Republica Moldova face şi mai greu drumul către Vest. În România nu a existat un asemenea partid”, a spus Traian Băsescu.

Fostul lider de la Cotroceni a mai declarat că lipsa integrităţii teritoriale face din Republica Moldova partener neeligibili în vederea unei integrări în UE. În altă ordine de idei, fostul preşedinte al României a mai spus că marea problemă în ceea ce priveşte unirea este legată de costurile care implică procesul. Potrivit lui Traian Băsescu, acestea devin tot mai enorme cu cât discrepanţa dintre Produsele Interne Brute ale celor două state creşte. ”Dacă în anul 1990 PIB-urile României și Republicii Moldova erau egale, acum PIB-ul României îl depășește pe cel al Republicii Moldova de circa 7 ori.

„Unirea este unica soluţie. Republica Moldova nu poate fi neutră. Dovadă este faptul că nu v-a fost respectată neutralitatea constituţională, chiar prin conflictul transnistrean”, a mai spus Traian Băsescu. În prezent, timpul nu lucrează în favoarea unirii, timpul măreşte costurile. Dacă m-am antrenat în a vorbi despre unire în Republica Moldova este pentru că eu cred că Republica Moldova şi România, că acest popor împărţit în două state independente, au şansa să se reunifice”, a conchis Traian Băsescu.

În opinia fostului lider de la Cotroceni, unirea trebuie să se realizeze cu acordul ambelor state. Dacă cele două state prin negociere şi decizie politică, prin referendum ori prin vot în Parlament, vor decide să facă unirea, atunci nimeni nu îi va putea împiedica, pentru că aceasta va corespunde prevederilor Actului de la Helsniki în domeniul modificării frontierelor în Europa, semnat în anul 1970.

Vorbind pe marginea unei eventuale accederi în Parlament a PUN, al cărui lider de onoare este, după viitoarele alegeri parlamentare din 2018, fostul preşedinte al României a declarat că va pleda pentru coaliţie cu orice partid unionist sau pro-european. „Pentru că şi proeuropenii până la urmă vor înţelege că această lozincă nu funcţionează, că nu pot intra în UE fără unirea cu România, că drumul către Bruxelles trece prin Bucureşti. Pro europenii şi unioniştii vor fi partenerii noştri”, a spus Traian Băsescu.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *