Timpul.md

Actualitate 1 Septembrie 2017 | 11:52

Transnistrenii TURBĂ de nervi! Mai mulți oficiali ruși N-AU FOST LĂSAȚI să intre în RM

Tiraspolul din nou se plânge că autoritățile constituționale de la Chișinău opresc accesul în stânga Nistrului a oficialilor ruși, dar și a delegațiilor din alte entități separatiste.

Potrivit Ministerul de Interne din Transnistria, în ultimele zile, mai multe persoane din străinătate invitate de către autoritățile de la Tiraspol au primit pe aeroportul din Chișinău interdicția de a intra în Republica Moldova.

Sursa susține că poliția de frontieră din R. Moldova i-ar fi deportat pe Președintele Colegiului de Experți Militari din Rusia, generalul-maior Alexander Vladimirov, pe membrii delegației Republicii Osetia de Sud, condusă de șeful administrației președintelui RSO, Igor Kozaev și pe directorul adjunct al consiliului de administrație al fondului „ Ruskii Mir", Vsevolod Zheleznov.

Autoritățile de la Tiraspol consideră că aceste acțiuni reprezintă defapt un mecanism de filtrare a oaspeților din străinătate care vor să ajungă în stânga Nistrului. Cel mai mult însă pe oficialii din Transnistria i-a deranjat inderdicția pe care a primit-o Olga Gukalenko, reprezentata Consiliului Suprem a Transnistriei în Federația Rusă.Oficialii de la Tiraspol califică aceste acțiuni drept necivilizate și acuză Chișinăul de nerespectarea tratelor internaționale. De asemenea Ministerul de Interne de la Tiraspol amenință Republica Moldova și spune ca aceste acțiuni nu vor rămâne nesancționate, deoarece o plângere în acest sens a ajuns la toți membrii formatului 5+2.

Potrivit deschide.md sursele din cadrul Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, spun că Gukalenko în general a mințit despre adevăratul scop al vizitei în R. Moldova, spunând că merge la mama sa în Ucraina.

Aceleași surse mai spun că adjunctul directorului executiv al fondului „Ruskii Mir” Vsevolod Jeleznov a prezentat autorităților moldovene o invitație pentru a merge la Comrat și Bălți, pe când sepratiștii de la Tiraspol spun clar în comunicatul lor că a fost invitat de conducerea transnistriei.

Un alt oaspete întors al transnistrenilor este Igor Cerniac, redactorul-șef la „Argumentî i Faktî” însoțit de încă două persoane. Cei trei au mințit autoritățile moldovene și au declarat că activează la compania de vin SRL DRIADA.

Cel din urmă, Igor Kozaev conducătorul administrației regiunii separatiste Osetia de Sud, a fost și el întors de pe aeroportul Chișinău, împreună cu asistenul său Gabatî Alan - un recrut de gherilă care a luptat în Osetia și Ucraina, fiind cunoscut sub numele de „Gabat”. Cei doi erau așteptați la Chișinău de șeful protocolului de la așa-numitul minister de externe de la Tiraspol.

Iar Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova le-ar notificat anterior celor în cauză – reprezentând Federaţia Rusă şi o altă regiune separatistă, Osetia de Sud – să se abţină de la a participa la evenimentele organizate de Tiraspol. Datorită acestui fapt, probabil, odată ajunși pe Aeroportul Internațional Chișinău, invitaţii regimului secesionist au invocat, ca nişte elevi prinşi cu oca mică, un motiv mai fantezist decât altul: ba că merg la părinţi, ba că sunt invitaţi la o conferinţă în Găgăuzia, ba că au venit cu afaceri, ca angajaţi ai unui anume SRL.

Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus