Eveniment

Transnistria, o rana deschisa mereu

18 ani de durere si lacrimi

Ieri s-au implinit 18 ani de la declansarea conflictului armat de pe Nistru din primavara-vara anului 1992. La luptele pentru independenta si integritatea teritoriala a Republicii Moldova au participat 29 de mii de persoane, dintre care 3402 din cadrul MAI, 286 de persoane au decedat, iar 289 au ramas invalide. In aceasta zi, care vinerea trecuta a fost declarata de catre Parlament drept Ziua Memoriei, eroii razboiului de pe Nistru au fost comemorati in intreaga republica.

Dis-de-dimineata, dupa o slujba de pomenire, veterani de razboi impreuna cu familiile lor, cu mamele, sotiile si copiii celor cazuti in lupte, impreuna cu functionari si demnitari de stat au venit sa depuna flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant din centrul capitalei. Primii au depus jerbe de flori presedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, prim-ministrul Vlad Filat, prim-vicepresedintele parlamentului Serafim Urecheanu, presedintele PDM, Marian Lupu, primarul de Chisinau, Dorin Chirtoaca s.a. N-au fost prezenti numai reprezentantii PCRM, lucru observat de catre toti participantii.

Solicitat de TIMPUL, premierul Vlad Filat a spus ca 2010 este un an deosebit, deoarece de acum incolo data de 2 martie are o specificare in actele normative ale RM. „In sfarsit, am reusit, la nivel de decizie politica, sa spunem foarte clar ca este Ziua Memoriei, in care-i comemoram pe eroii nostri, cei care au luptat si ne-au oferit ziua de astazi si zilele pe care urmeaza sa le traim in tara noastra”, a mai spus Filat. La randul sau, primarul Dorin Chirtoaca a spus ca Transnistria este o rana deschisa in continuare. „Ea este controlata de cei care nu recunosc independenta si integritatea teritoriala a RM. Dar, prin metode pasnice, trebuie sa cautam sa rezolvam aceasta problema si sa cinstim memoria celor care au cazut pentru independenta RM”, a mai spus el.

Apoi, coloana in frunte cu conducerea statului s-a indreptat, pe jos, spre Complexul „Eternitate” unde, la Monumentul Mamei Indurerate, a avut loc un miting de comemorare a militarilor si voluntarilor cazuti in razboiul de pe Nistru.
„Au trecut 18 ani de durere, de lacrimi, de asteptare a taticului, a feciorului, 18 ani de cand fortele ostile libertatii noastre au incercat sa ne mentina in genunchi”, a spus Mihai Ghimpu, constatand ca, din pacate, lupta continua, deoarece inca nu suntem pe deplin liberi. Iar premierul Vlad Filat a tinut sa precizeze: „Sunt ferm convins ca o singura calitate au cei care si-au jertfit viata. Si aceasta calitate este de eroi ai tarii noastre. Trebuie sa le cinstim memoria si sa facem astfel ca scopurile si idealurile pentru care au luptat sa fie duse la bun sfarsit”. In fata celor prezenti au mai luat cuvantul primul presedinte al RM, Mircea Snegur, cavalerul Ordinului „Stefan cel Mare” Eugen Paslaru, mame si feciori ai celor cazuti pe front.

Tot ieri a avut loc un praznic de pomenire, la care a fost prezenta si conducerea tarii. Iar ministrul de Interne, Victor Catan, a decorat un grup de participanti la luptele din 1992 cu cea mai inalta distinctie a MAI – „Crucea pentru merit”, clasa II.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *