Actualitate

Transportatorii privati ameninta cu proteste

Situatie confuza in randul transportatorilor privati din mun. Chisinau. Zilele trecute, Comisia transport si comunicatii din cadrul Consiliului municipal Chisinau (CMC) a facut publice rezultatele concursului pentru desemnarea administratorilor rutelor de microbuz din municipiu, desi CMC a anulat Regulamentul transportatorilor auto de calatori si bagaje, in baza caruia a fost organizat acest concurs.Noii administratori doresc sa preia activitatea rutelor, iar cei vechi nu le cedeaza fiindca primarul Dorin Chirtoaca le-a spus sa activeze linistiti pana cand va fi elaborat un nou regulament. Daca nu se va face claritate in acest domeniu, transportatorii ameninta cu proteste.

In urma concursului organizat de Comisia transport, cele 58 de rute de microbuz au fost repartizate la 14 operatori. Cele mai multe, 16 rute, le-a obtinut „Ruta-Prim Service”, al carui proprietar este Iurie Topala. Urmeaza „Dongtur” SRL, cu 12 rute castigate, firma care nu a mai prestat servicii in acest domeniu. Pe culoarele primariei se spune ca aceasta ar apartine chiar presedintelui Comisiei transport, Oleg Oniscenko. Solicitat de TIMPUL, consilierul a negat ca ar avea vreo legatura cu acest SRL.
 

 

„Din cei 23 de administratori care au activat pana acum, doar la cinci le-a fost repartizata cate o ruta. Celelalte au fost castigate de agenti economici novici in domeniu”, ne-a declarat Ion Mamaliga, presedintele Asociatiei transportatorilor privati.
Viceprimarul Nistor Grozavu sustine ca organizarea acestui concurs este ilegala si ca rezultatele nu sunt valabile. Primaria, dar si o mare parte din agentii transportatori au atacat decizia Comisiei transport in instanta de judecata. Oleg Oniscenko sustine insa ca a fost un concurs legal si transparent, desi s-a desfasurat cu usa incuiata. „Concursul din 12 mai a fost organizat in conformitate cu Regulamentul aprobat de CMC la 22 ianuarie 2009. Doua zile mai tarziu, CMC a anulat regulamentul. Cu toate acestea, rezultatele concursului sunt valabile, deoarece, conform Constitutiei RM, niciun an act legislativ nu are influenta juridica retroactiva”, ne-a declarat consilierul Oniscenko. In prezent, primaria municipala refuza sa incheie contracte cu agentii transportatori, desemnati castigatori de comisia condusa de Oleg Oniscenko, pana cand va exista o decizie irevocabila a instantei de judecata.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *