Actualitate

Trei locotenenţi ai lui El Chapo au evadat din închisoare cu ajutorul unui comando

Trei traficanţi de droguri mexicani au reuşit să evadeze în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă dintr-o închisoare din Caracas unde erau încarceraţi, a anunţat ministrul venezuelan pentru afaceri penitenciare, Iris Varela, transmite AFP.

“Ofer o recompensă celor care ne vor putea oferi piste fiabile care să conducă la prinderea celor trei traficanţi de droguri mexicani evadaţi” în noaptea de vineri spre sâmbătă, a scris ministrul într-un mesaj pe Twitter, la care a adăugat fotografii ale celor trei evadaţi.

Ministrul a precizat că cei trei au evadat din La Planta, o închisoare foarte violentă din Caracas închisă în 2012, dar redeschisă cinci ani mai târziu, de această dată ca “centru de reeducare” pentru deţinuţii străini.

Ea nu a oferit niciun detaliu despre modul în care a fost organizată evadarea, nici despre pedepsele la care erau condamnaţi cei trei.

Potrivit organizaţiei Una ventana a la libertad (O fereastră spre libertate), de apărare a drepturilor deţinuţilor, “un comando înarmat a aruncat în aer un zid”, apoi a pătruns în incinta penitenciarului unde i-a căutat pe cei trei prizonieri.

Presa venezueleană a informat că cei trei ar face parte din cartelul mexican Sinaloa, organizaţie ultraviolentă înfiinţată de Joaquin ‘Chapo’ Guzman, în prezent închis în Statele Unite.

ONG-ul critică frecvent situaţia “haotică” din sistemul penitenciar venezuelean unde grupurile de infractori tind să preia controlul închisorilor.

Un raport al organizaţiei a făcut cunoscut că în 2018 s-au înregistrat 70 de evadări, în cursul cărora au reuşit să fugă 470 de deţinuţi. Autorităţile au prins numai 105 evadaţi, adică 22%, potrivit documentului.

Închisorile vechi, suprapopularea, corupţia şi lipsa personalului, de altfel prost plătit, sunt factori care contribuie la acest fenomen, mai scrie în raportul citat de AFP.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *