Cultură

Trenul deportarii va avea 12 metri lungime

Monumentul victimelor regimului stalinist din scuarul garii feroviare va avea circa trei metri inaltime si 12 metri lungime si va reprezenta o multime de oameni care se transforma intr-un tren. „Intreaga societatea sovietica a fost o masinarie care i-a facut pe oameni una cu pamantul”, a comentat primarul general Dorin Chirtoaca schita compozitiei care a fost desemnata castigatoarea proiectului monumentului in memoria celor deportati in Siberia.

Autorul lucrarii Iurie Platon a relatat ca monumentul va fi compus din trei bucati avand ca ideea de baza miscarea care in final produce o masinarie: in prima sectiune oameni care stau la coada, in a doua – acesti oameni sunt amestecati cu piesele unei masinarii, iar in cea de-a treia – din oameni nu mai ramane nimic decat o masina. „Este un volum de munca astronomic care necesita foarte multe forte si timp. Cred ca soarta mi-a oferit sansa de a realiza cea mai importanta opera a vietii mele”, a spus sculptorul.

In zidul sculpturii sunt prevazute nise, pentru a putea aprinde lumanari in memoria celor deportati. „Fenomenul deportarilor este ingrozitor, de ordinea holocaustului, genocidului”, a spus academicianul Mihai Cimpoi, care a facut parte din comisia de jurizare a proiectelor propuse pentru concurs. Potrivit primarului, primaria are prevazute, in acest sens, in bugetul pe 2010, 2,5 mln. lei.

Amintim ca de mai multi ani primarii care au condus capitala au promis supravietuitorilor deportarilor dar si intregii societati sa inalte un monument in memoria miilor de familii duse in Siberia. S-a instalat in acest sens o piatra de temelie, iar constructia monumentului a tot fost amanata.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *