Actualitate

Tsunami în Indonezia. Bilanţul a crescut la 281 de morţi şi peste 1.000 de răniţi

“Numărul victimelor va continua să crească, la fel şi pagubele”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho, precizând că 57 de persoane sunt date dispărute.

Sute de clădiri au fost distruse de tsunami, care a lovit coastele meridionale din Sumatra şi extremitatea occidentală a insulei Java sâmbătă în jurul orei locale 21.30 (14.30 GMT). Valul s-a stârnit după erupţia unui vulcan cunoscut sub numele de “copil” al legendarului Krakatoa, Anak Krakatoa.

Potrivit autorităţilor, tsunamiul probabil a fost declanşat de o maree înaltă din cauza fenomenului de Lună Nouă, conjugată cu o alunecare de teren submarină provocată de erupţia lui Anak Krakatoa, mică insulă vulcanică din strâmtoarea Sunda care separă Java şi Sumatra.

Echipe dotate cu excavatoare şi alte echipamente grele încercau luni să degajeze dărâmăturile în căutarea supravieţuitorilor.

Experţii au avertizat împotriva riscului producerii unor noi valuri ucigaşe din cauza activităţii vulcanice, în timp ce autorităţile consideră că bilanţul s-ar putea înrăutăţi.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *