Politică

Tu alegi!

La viata mea, l-am vazut pe Hazanov in diverse ipostaze – de la un biet invatator de geografie la un parpalit de papagal -, dar in rolul lui Stefan cel Mare nu mi l-am imaginat vreodata… • Stau moldovenii si se gandesc: sa riste sau sa se lase calariti si in continuare de Zina-Limuzina care se vrea deputat pe bani de stat, de Voronin-Paharnicul sau de Lupu-Slugarnicul… • Candidatii de pe lista PCRM le impart darnic cate o torba de faina, un borcan de ardei si unul de rosii si cate un sampon, ca in ajun de alegeri sa se spele pe cap si sa voteze cu inima secera si ciocanul… • „Da’ unde te-ai plimbat, cucoana? In vizita? Da’ la cine, ma rog? La care prieteni? Sau ai facut altceva?”, ma intreba dur granicerul.

 

 

 

Culmea idiotismului (lui Hazanov)

Sorina Stefarta

Duminica, scriind la aceasta rubrica, nu gandeam ca poate exista ceva mai absurd decat idiotismul care se intampla, de cateva zile, la vamile de pe Prut. Ieri, insa, m-am convins ca exista, culmea idiotismului venind in persoana actorului Ghennadi Hazanov din Rusia. La viata mea, l-am vazut pe Hazanov in diverse ipostaze – de la un biet invatator de geografie la un parpalit de papagal -, dar in rolul lui Stefan cel Mare nu mi l-am imaginat vreodata. Cu atat mai mult, in rolul Domnitorului ce ridiculizeaza Opozitia moldoveneasca si-l lauda pe Voronin, intr-un spot electoral.

Asadar, isteria anti-romaneasca nu se opreste in vama. Mark Tkaciuk e in cautare disperata de unelte cu care sa raneasca sentimentele a milioane de oameni de o parte si de alta a Prutului, printr-un Stefan cel Mare – desemnat drept cel mai mare roman al tuturor timpurilor acum cativa ani – vorbind ruseste. Stie oare Hazanov ce face? Ori crede ca a fi prieten cu Voronin e suficient ca sa-ti bati joc de un popor?!

Iar intrebarile vin si vin… A invitat oare Tkaciuk vreun actor moldovean pentru acest spot si a fost refuzat? Ori nici nu-i crede pe artistii nostri demni de asa ceva? Vor raporta la CEC cu cat l-au platit pe Hazanov? (Caci o vedeta de talia lui costa enorm, iar, stiindu-i obarsiile, nu cred ca s-a lasat „avut” gratis. Oricat de prieten cu sefu’ ar fi… Si, in definitiv, ce s-ar intampla daca Gheorghe Urschi s-ar apuca sa le spuna moscovitilor cu cine sa voteze? De un actor roman lucrand pentru Opozitia de la Chisinau nici nu vorbim – „atentatul la statalitate” ar fi garantat…

Doamne, fa ceva cu mine, fa ceva sa inteleg… Si sa aleg. Caci eu aleg. Si TU alegi!

Cine nu risca nu bea sampanie!

Arcadie Gherasim

Au moldovenii vorba asta din titlu. O spun, de obicei, dupa ce s-au ales cu un castig, dupa ce au obtinut ceea ce si-au dorit, ori au scapat de ceea ce le incurca. Si-au adunat tot curajul, au alungat toata frica si au riscat. Au riscat si au castigat, iar dupa asta au baut sampanie. Asa e si cu alegerile din 5 aprilie. Stau moldovenii si se gandesc: sa riste sau sa se lase calariti si in continuare de Zina-Limuzina care se vrea deputat pe bani de stat, de Voronin-Paharnicul sau de Lupu-Slugarnicul care ne fura ca si Zina, ne ard banii si benzina, fara rusine, simt si omenie elementara? In numai doua luni de campanie electorala, Greceanai, Voronin si Lupu ne-au furat, oameni buni, de sute de mii de lei. Pentru ca au cutreierat Moldova pe banii statului, au rupt oamenii de la lucru, au compromis institutiile statului. Ei trebuie nu votati, ci judecati pentru acest abuz de putere la cate zece ani de puscarie, deoarece si-au insusit mijloacele statului in interese strict personale.
Pentru ca a deveni deputat este un interes strict personal. Acum, cand mai apar la dumneavoastra prin sat demnitarii acestia nesimtiti, cu paza si masini care calca gaini, sa-i intrebati: cam cate polite de asigurare, cate contracte la universitate si cate gropi asfaltate, cate cote arate costa vizita asta a lor, calare pe noi?

Cine nu risca nu bea sampanie. Sa riscam, la 5 aprilie, asa cum au riscat toate popoarele Europei care ne asteapta si pe noi… sa bem impreuna sampanie.

Agricultura pe rosu

Nicolae Roibu

Duminica vom vota. Comunistii si pepecedistii conteaza pe voturile celor saraci
De maine, pensiile a 653 mii de cetateni vor creste cu 20 la suta. In februarie, Voronin a anuntat ieftinirea painii, dar nu stiu cum s-a intamplat ca ea s-a scumpit, iar cei peste un milion de tarani isi vand graul la un pret mai mic de un leu pentru un kilogram. Acum, candidatii de pe lista PCRM le impart darnic cate o torba de faina, un borcan de ardei si unul de rosii si cate un sampon, ca in ajun de alegeri sa se spele pe cap si sa voteze cu inima secera si ciocanul. Nimic neobisnuit, pentru ca in cei opt ani de guvernare, precum spunea un taran de la nordul republicii, comunistii si pepecedistii au invatat doar tabla impartirii. Intre clanurile Voronin si Rosca, fireste. Iar taranii s-au ales cu impozite si taxe majorate, cu interdictii la exportul produselor agricole, cu lipsa de acces pe pietele interne.

Numai in ultimii ani, cheltuielile la certificarea productiei s-au marit de sase ori. Numarul vinariilor din tara s-a redus cu 51 la suta, numarul angajatilor din ramura vini-viticola – cu 28 la suta, iar numarul celor implicati in producere – la jumatate. Daca, acum opt ani, comercializarea strugurilor asigura un venit stabil pentru 200 de mii de familii, astazi acestea nu mai lucreaza plantatiile din cauza preturilor extrem de joase sau din lipsa pietei de desfacere. Iata de ce zic ca agricultura a nimerit intre secera si ciocan. Sa-i mai votati odata?!

La Vama Sculeni: „Aveti romani curati?!”

Angelina Olaru

Aparentul zid berlinez de pe Prut, trasat de Voronin in ultimele zile, a provocat nu doar revolta, dar si bascalia. Recenta mea deplasare la o conferinta internationala la Iasi m-a readus fata-n fata cu incultura mai accentuata a granicerului si vamesului (post)sovietic, care nu doar te supara, dar si te amuza pana la lacrimi. La vederea pasaportului romanesc, in drum spre casa, politistul de la frontiera a fost mai „atent” ca niciodata. „Da’ unde te-ai plimbat, cucoana? In vizita? Da’ la cine, ma rog? La care prieteni? Sau ai facut altceva?”, ma intreba dur granicerul.

Nenea Mihai, soferul microbuzului, obisnuit cu scandalurile de la vama, ne povesteste suparat si, totodata, amuzat despre multimea de securisti de la punctul RM de trecere a frontierei. „Ma-a-a-i, ce tambalau! Securistii stau deoparte si te tin sub observatie. Iar granicerii ma tot bat la cap: „Aveti romani curati?”. „Toti pasagerii mei romani sunt curati”, o tot da cu gluma nenea Mihai. „D-apoi, nu romani de-ai nostri, dar care traiesc in Romania”, incearca sa se faca inteles politistul de frontiera.

Incultura si brutalitatea granicerilor moldoveni inarmati cu „ordinul de sus” de a abuza cetatenii romani a starnit reactia adversa a colegilor acestora la Vama Sculeni. Si respectivii, in cel mai rusinos mod posibil, ca la inceputul anilor ’90, au inceput sa scotoceasca prin lenjeria moldovenilor.

La 5 aprilie, opreste dezmatul de la vama si circula liber in tara si in UE! Tu alegi!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *